Financial Times назвала Зеленського людиною 2022 року

Видання зазначає, що рішення Зеленського залишитися у Києві стало одним із найважливіших моментів у війні

Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський став людиною 2022 року за версією британської газети Financial Times. Про це йдеться в Instagram видання.

"44-річний Володимир Зеленський увійшов в історію завдяки своєму видатному вияву лідерських якостей і сили духу.⁠ Президент України став втіленням мужності та стійкості українського народу в його боротьбі проти російської агресії", – ідеться в публікації. ⁠

⁠Видання зазначило, що рішення Зеленського залишитися в Києві замість того, щоб прийняти пропозицію США про евакуацію, стало одним із найважливіших моментів у війні. ⁠

"З початку повномасштабного вторгнення Росії Україна здивувала світ, відбивши напад Росії на Київ і здійснивши свій контрнаступ в інших регіонах", – написали журналісти.

У редакційній статті Financial Times зазначила, що Зеленський, як і раніше, схожий на звичайну людину зі скромними смаками та "глибоким почуттям людяності". Саме цими рисами, на думку журналістів, він захоплює і українців, і іноземців.

Видання також назвало президента України повною протилежністю президенту Росії Володимирові Путіну, "який переховується у Кремлі й одержимість якого відновленням імперії коштувала десятків, можливо, сотень тисяч життів".

Financial Times порівняла Зеленського з британським воєначальником, прем'єр-міністром Великобританії у 1940–1945 роках Вінстоном Черчиллем. Газета зазначила, що, на так само, як Черчилль під час Другої світової війни намагався згуртувати британців, звертаючись до них по радіо, Зеленський використав соціальні мережі, щоб мобілізувати західні країни та переконати їх надавати військову і фінансову допомогу Україні. Окрім того, написали журналісти, президент України навчився швидко ухвалювати рішення й делегувати повноваження, що також вплинуло на ситуацію на полі бою.

В інтерв'ю Financial Times Зеленський, говорячи про перші дні вторгнення, сказав, що він "більше відповідальний, аніж сміливий". "Я просто ненавиджу підводити людей", – додав президент. Він також сказав, що важлива навичка, яку він набув з лютого, – "не ображатися на дрібниці".

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у розмові з журналістами згадав, як у 2019 році на зустрічі із представниками ЗМІ сказав, що Зеленський – найвеличніший лідер сучасності. "Не хочу говорити: "Я ж вам казав", – але я мав рацію".

Контекст:

Financial Times називає людину року з 1970 року. 1971-го, 1979-го і 1995 року переможців газета не обирала.

Першою людиною року за версією Financial Times став голова Європейської комісії у 19671970 роках Жан Рей. 1985-го та 1989 року людиною року назвали першого й останнього президента СРСР Михайло Горбачов. Чотири рази людиною року ставали президенти США: 1976 року – Джиммі Картер, 2002 року Джордж Буш молодший, 2008 року Барак Обама, 2016 року  Дональд Трамп; тричі канцлери Німеччини: 1975 року – Гельмут Шмідт, 1990 року – Гельмут Коль, 2015 року – Ангела Меркель. У 2021 році людиною року газета назвала американського мільярдера, засновника компаній SpaceX і Tesla Ілона Маска.

Зеленський став першим українцем за 52 роки, який переміг у цій номінації.

У травні читачі американського журналу Time назвали Зеленського найвпливовішою людиною 2022 року. У тому самому місяці видання занесло президента України до списку 100 найвпливовіших людей року, його відзначили у категорії "Лідери". До списку також увійшли головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний (теж у категорії "Лідери") і головна редакторка видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва (у категорії "Новатори").