Фінкомітет Ради підтримав відставку голови НБУ і розгляне кандидатуру нового голови

За словами Ярослава Железняка, депутати подякували Кирилові Шевченку за його роботу
Фото: bank.gov.ua
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив постанову про звільнення Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України. Про це депутат Верховної Ради від фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив 6 жовтня в Telegram.

За словами депутата, на засіданні Комітету обговорення питання фактично не було. За проголосувало 18 членів комітету, один утримався.

"Депутати тільки подякували Шевченку за його роботу. Далі – розгляд у залі Ради в найближчі дні", – написав Железняк.

Пізніше нардеп заявив, що комітет збереться знову сьогодні о 18.30. Темою обговорення буде розгляд призначення радника голови правління "Ощадбанку" Андрія Пишного на посаду голови Нацбанку України.

Контекст:

Верховна Рада України 16 липня 2020 року призначила Шевченка новим керівником Національного банку України. До цього він був головою правління державного "Укргазбанку".

4 жовтня голова Нацбанку Шевченко подав у відставку за станом здоров'я. До звільнення Шевченка Верховною Радою і призначення нового голови НБУ правління регулятора і далі працюватиме в поточному складі.

Народний депутат Олександр Дубінський заявив, що комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики збереться 5 жовтня, щоб обговорити звільнення голови НБУ. Замість Шевченка, за його словами, на посаду голови Нацбанку можуть призначити Андрія Пишного.

Президент України Володимир Зеленський подав у Верховну Раду проєкт постанови про звільнення Кирила Шевченка з посади голови НБУ. Проєкт зареєстрували в парламенті 5 жовтня, його передали на розгляд комітету.