Сьогодні збереться фінансовий комітет Ради, щоб обговорити нову кандидатуру на посаду голови НБУ

До звільнення Шевченка Верховною Радою і призначення нового голови НБУ правління регулятора і далі працюватиме у поточному складі
Фото: depositphotos.com
5 жовтня збереться комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики обговорити звільнення голови Національного банку України Кирила Шевченка. Про це повідомив позафракційний народний депутат, заступник голови комітету Олександр Дубінський у Telegram.

Замість Шевченка на посаду голови Нацбанку можуть призначити радника голови правління "Ощадбанку" Андрія Пишного. Як зазначив Дубінський, він близький друг глави ОП Андрія Єрмака.

4 жовтня голова Нацбанку Шевченко подав у відставку. Звільнення він пояснив "причинами, пов'язаними зі здоров'ям, які він не може далі ігнорувати".

За словами Шевченка, з перших днів роботи в НБУ він був "передусім антикризовим менеджером" і "виконав свою місію: забезпечив безперебійну роботу фінансової системи у надскладний час повномасштабної війни".

У пресслужбі НБУ зазначили, що до звільнення Шевченка Верховною Радою і призначення нового голови НБУ правління регулятора і далі працюватиме у поточному складі.

Контекст:

Верховна Рада України 16 липня 2020 року призначила Шевченка новим керівником Національного банку України. До цього він був головою правління державного "Укргазбанку".

Попередника Шевченка Якова Смолія звільнили 3 липня. Він подав у відставку через "систематичний політичний тиск на НБУ" з боку влади.