Фіцо пригрозив зупинкою постачання дизпального в Україну, якщо Київ не розблокує транзит нафти російського "Лукойлу"

Прем'єр Словаччини переконує, що санкції нібито не шкодять Росії
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Slovnaft не постачатиме дизельне пальне в Україну, якщо транзит нафти російського "Лукойлу" через Україну не відновлять. Відповідне відеозвернення Фіцо оприлюднив 29 липня у Facebook.

За його словами, він обговорив це питання з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, міністром закордонних справ Словаччини Юраєм Бланаром й держсекретарем Мареком Ештоком, а також послом України у Словаччині Мирославом Кастраном.

"Якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, Slovnaft надалі не постачатиме в Україну дизельне пальне, яке покриває 10-ту частину українського споживання", – заявив Фіцо.

Він зазначив, що йшлося про технічне рішення, однак у процесі мають брати участь кілька країн.

Фіцо також наголосив, що санкції нібито не шкодять Росії, а Європейському союзу доведеться розглянути "форми співпраці" з РФ, зокрема ті, що стосуються сфери стратегічної сировини.

Контекст:

"Лукойл" є однією з кількох російських компаній, які постачають нафту в Угорщину та Словаччину через південну частину одного з найбільших і найпотужніших у світі нафтопроводів "Дружба" в Україні.

Як зазначила "Економічна правда", "Лукойл" був під санкціями в Україні з 2018 року, але вони стосувалися лише виведення капіталів, обмеження торговельних операцій і заборони участі у приватизації або оренді державного майна. У червні 2024 року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції проти "Лукойлу", додавши, зокрема, заборону на транзит.

17 липня Bloomberg поінформувало, що компанія "Лукойл" припинила транспортування нафти в Угорщину після того, як РНБО розширила проти неї санкції.

У словацькому мінекономіки поінформували 18 липня, що Україна припинила транзит російської нафти від компанії "Лукойл" до Словаччини. Там наголосили, що обмеження стосуються лише постачань "Лукойлу" – постачання російської нафти у Словаччину не припиняли.

26 липня Фіцо провів чергову телефонну розмову з главою українського уряду Денисом Шмигалем, під час якої обговорив питання припинення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну й запропонував українській стороні "технічне рішення" щодо транзиту російської нафти, "у якому мали б узяти участь кілька держав, зокрема Словаччина".