В Угорщині назвали "неприйнятним" рішення України щодо припинення транзиту російської нафти компанії "Лукойл"

Сійярто заявив, що стосовно рішення України можливе проведення третейського суду
Фото: EPA

Міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто розкритикував рішення України заблокувати транзит нафти від російської компанії "Лукойл" через свою територію. Свою думку він висловив 22 липня на пресконференції у Брюсселі, куди він приїхав на засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу, його цитує Magyar Nemzet.

Сійярто зазначив, що цим маршрутом сиру нафту постачають не лише в Угорщину, а й у Словаччину. За його словами, питання енергопостачання є не політичним, а інфраструктурним, і постачання сирої нафти до Угорщини фізично не можна вирішити без постачання сирої нафти з Росії просто тому, що немає іншого альтернативного маршруту транспортування, який міг би постачати достатню кількість сирої нафти.

"Очевидно, що рішення України фундаментально загрожує безпеці енергопостачання Угорщини і Словаччини. Це неприйнятний крок із боку України, країни, яка хоче бути членом Євросоюзу й одним своїм рішенням ставить під фундаментальну загрозу постачання нафти двом країнам – членам Євросоюзу", – заявив глава МЗС Угорщини.

Сійярто заявив, що рішення України нібито порушує Угоду про асоціацію.

За словами міністра, постраждала держава може розпочати процедуру консультацій, під час яких ЄК має представляти інтереси країни – члена ЄС. Але якщо з Україною не вдасться домовитися, то є можливість початку арбітражного суду і проведення розгляду протягом 40 днів. Якщо рішення все одно не знайдуть, Євросоюз має право відмовитися від виконання своїх зобов'язань за Угодою про асоціацію, уточнив Сійярто.

Контекст:

"Лукойл" є однією з кількох російських компаній, які постачають нафту в Угорщину і Словаччину через південну частину одного з найбільших і найпотужніших у світі нафтопроводів "Дружба" в Україні.

Як вказала "Економічна правда", "Лукойл" був під санкціями в Україні з 2018 року, але вони стосувалися лише виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі у приватизації або оренді державного майна. У червні 2024 року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції проти "Лукойлу", додавши, зокрема, заборону на транзит.

17 липня Bloomberg поінформувало, що компанія "Лукойл" припинила транспортування нафти в Угорщину після того, як РНБО розширила проти неї санкції.