Угорщині загрожує паливна криза через посилення українських санкцій проти російської нафти – Politico

Угорщині потрібно знайти альтернативу нафті з нафтопроводу "Дружба", кажуть аналітики
Фото: depositphotos.com

Упродовж найближчих тижнів Угорщина може зіткнутися з високими цінами, браком електроенергії та дефіцитом пального після того, як Україна ввела часткову заборону на транзит російської нафти через свою територію. Про це пише Politico 20 липня.

Видання нагадує, що в червні Україна заборонила компанії "Лукойл" транзит російської нафти через свою територію. Цим Київ частково звів нанівець виняток із санкцій, що його Європейський союз надав деяким країнам, які залежать від російського пального, щоб дати їм додатковий час на припинення постачання.

Угорщина отримує 70% імпорту нафти з Росії, а нафта "Лукойл" становить половину цього обсягу. За даними аналітичного Центру досліджень енергетики та чистого повітря, лише у квітні цього року Угорщина витратила майже чверть мільярда євро на російську сиру нафту й газ.

Українські заходи можуть створити серйозну для Будапешта ситуацію, вважає дослідниця й експертка з питань Угорщини в аналітичному центрі Centre for Eastern Studies Ілона Гизиньська. За її словами, угорці можуть зіткнутися з високими цінами на енергоносії й дефіцитом електроенергії за лічені тижні, якщо не буде знайдено рішення.

Будапешт може домовитися про більший імпорт від "Роснефти", сказала Гизиньська, або збільшити постачання з Хорватії через трубопровід Adria. Угорщина також може вивільнити частину своїх надзвичайних стратегічних резервів, у яких нафти вистачить на 90 днів.

19 липня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що заходи України можуть поставити під загрозу довгострокову енергетичну безпеку Угорщини, і розкритикував Київ за цей крок. На зустрічі з міністром закордонних справ країни-агресора Росії Сергієм Лавровим на початку тижня Сійярто заявив, що країна розпочала переговори з Москвою про пошук альтернативних постачань російської нафти.

Politico нагадує, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС ввів ембарго на імпорт російської нафти, яка надходить у блок морем. Але він виключив постачання трубопроводами, разом із постачанням трубопроводом "Дружба" до Угорщини, Словаччини й Чехії, щоб дати цим країнам час знайти альтернативні постачання.

Депутатка Верховної Ради Інна Совсун ("Голос") заявила, що Україна чекала понад два роки, коли ЄС і G7 введуть реальні санкції проти російської трубопровідної нафти, і тепер "взяла справу у свої руки".

Контекст:

"Дружба" – один із найбільших і найпотужніших у світі нафтопроводів із пропускною спроможністю 2 млн барелів на добу, який побудували для транспортування нафти з Росії до країн Центральної і Західної Європи.

Відомо, що зараз угорська нафтогазова компанія Mol Nyrt на дві третини залежить від російських постачань сирої нафти, але, за оцінкам агентства Fitch Ratings, зможе їх повністю замінити із 2025 року.

Bloomberg зазначало, що Угорщина активізувала зв'язки з Росією в енергетичній сфері навіть після вторгнення Москви в Україну, підписавши кілька угод про збільшення постачання природного газу. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домігся звільнення від енергетичних санкцій Європейського союзу.

У червні 2024 року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції проти "Лукойлу", додавши, зокрема, заборону на транзит. У зв'язку із цим наприкінці червня 2024 року "Лукойл" припинив транспортування нафти в Угорщину і Словаччину, повідомили ЗМІ.