Фокін: Я не був і не буду ворогом Росії

Фокін: Якщо комусь закортить назвати мене російським агентом, це буде неправдою
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

За словами заступника голови делегації України у  тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Вітольда Фокіна, він не російський агент, але й не ворог РФ та будь-яких інших держав. Він додав, що війну на Донбасі проти українських військ ведуть "найманці з 30 країн".

Колишній прем'єр-міністр України, заступник голови делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Вітольд Фокін заявив, що не є ворогом Росії. Це висловлювання прозвучало під час його обговорення з членами комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Засідання транслював у Facebook перший заступник голови комітету Роман Лозинський (фракція "Голос").

"Я ніколи не був і не буду ворогом Росії. Як не буду ворогом Ізраїлю, Польщі, Угорщини та інших країн. Я був, є і залишаюся до смерті відданим цивільним чиновником і громадянином України. Інтереси України для мене були й залишаються понад усе. Тому якщо комусь закортить назвати мене російським агентом, прошу враховувати, що це буде чергова брехня", – сказав Фокін.

За його словами, проти українських Збройних сил на Донбасі воюють "бойовики та найманці з 30 країн".

Фокін також сказав сьогодні, що не бачить підтверджень війни між Росією та Україною.

У серпні 87-річний Фокін став першим заступником голови української делегації у ТКГ.

В інтерв'ю виданню "Страна", опублікованому 30 серпня, Фокін заявив, що виступає за загальну амністію та особливий статус для всього Донбасу.

Цю заяву розкритикували колишні та нинішні представники української влади. Колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов вважає, що такі заяви свідчать про перехід довіреної особи президента на бік країни-агресора. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сказав, що заява Фокіна провокаційна і не відповідає національним інтересам України.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що це була особиста думка Фокіна, а не всієї української делегації на переговорах у Мінську.

Після критики Фокін сказав, що, "якщо прихильники війни скаженіють", отже, його слова "потрапили туди, куди треба".

Експрем'єра запросили на засідання профільного комітету Ради для пояснення позиції.