Фон дер Ляєн виступила з передвиборчою програмою. Вона розкритикувала Орбана й обіцяла подальшу допомогу Україні

Глава ЄК звернулася до депутатів Європарламенту перед виборами
Фото: ЕРА

18 липня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила у Страсбурзі з передвиборчою програмою на 2024–2029 роки, текст опубліковано на сайті організації.

Звертаючись до депутатів Європарламенту, вона заявила, що країна-агресор Росія й далі атакує в Україні, розраховуючи на війну на виснаження, і те, що наступна зима буде ще суворішою, ніж попередня. Керівниця ЄК розкритикувала прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який робить "мирні ініціативи" нібито від імені ЄС.

"РФ сподівається, що Європа і Захід стануть м'якими. І дехто у Європі їй підіграє. Два тижні тому прем'єр-міністр ЄС вирушив до Москви. Ця так звана миротворча місія була нічим іншим, як актом умиротворення. Лише за два дні путінські літаки спрямували свої ракети на дитячу лікарню й пологове відділення в Києві. Ми всі бачили кадри дітей, залитих кров'ю, і матерів, які намагаються вивести маленьких ракових хворих у безпечне місце. Цей удар був помилкою. Це було повідомлення. Послання Кремля, від якого холоне серце в усіх нас. Тому наша відповідь має бути такою самою зрозумілою. Європа стоятиме на боці України стільки, скільки потрібно", – сказала вона.

Глава ЄК також пообіцяла закріпити перехід країн-членів на поновну енергію. Вироблення "чистої енергії", за її словами, крім користі для економіки й екології, дасть ЄС можливість остаточно позбутися російських енергоносіїв.

"Я не забула, як [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін шантажував нас, відрізаючи від російського викопного палива. Але ми разом вистояли. Ми інвестували величезні кошти у вітчизняні дешеві поновні джерела енергії. І це дало нам змогу звільнитися від брудного російського викопного палива. Тому разом ми досягнемо того, щоб епоха залежності від російського викопного палива закінчилася раз і назавжди", – сказала вона.