Франція не відмовилася від ідеї скерування військових в Україну – міністр

Гаддад закликав скасувати "червоні лінії" щодо України
Фото: ЕРА

Влада Франції не відмовилася від ідеї скерування військ в Україну, яку подав президент Еммануель Макрон. Про це міністр нового уряду країни у справах Європи Бенжамін Гаддад заявив в опублікованому 1 жовтня інтерв'ю Berliner Zeitung.

"Президент Макрон говорив, що ми не маємо нічого відкидати, і це залишається чинним. Зокрема, ми маємо розглянути можливість проведення навчальних місій", – заявив він.

Гаддад зазначив, що рішення мають ухвалювати всі союзники, які допомагають Україні боротися з агресією Росії. Окрім того, він закликав зняти обмеження на використання переданої українцям далекобійної зброї по території РФ.

Захід має припинити нав'язувати Україні "червоні лінії", бо обмеження послаблюють обороноздатність України, ставлячи під загрозу й безпеку Європи, вважає міністр.

"Ми маємо надати Україні всі необхідні засоби для ефективного захисту від російської агресії", – резюмував Гаддад.

Контекст:

26 лютого в Парижі на конференції за участю 20 європейських лідерів Макрон не відкинув, що в Україну в майбутньому можуть скерувати західні війська.

27 травня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив у Telegram, що в Україну для підготовки українських військових прибудуть інструктори з Франції. Сирський сказав, що "радо вітає" ініціативу Франції скерувати в Україну інструкторів для підготовки українських військовослужбовців. "Мною вже підписані документи, які дозволять першим французьким інструкторам невдовзі відвідати наші навчальні центри та ознайомитися з їхньою інфраструктурою та персоналом", – написав він.

Пізніше в коментарі міноборони Франції заявило, що питання про ймовірне скерування в Україну військових інструкторів для навчання українських військовослужбовців "вивчають". Заяву Сирського прокоментувало в Telegram і Міністерство оборони України. "Станом на зараз у нас досі тривають дискусії з Францією та іншими країнами щодо цього питання", – зазначили в оборонному відомстві.