Франція приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України – Макрон

Франція братиме участь у "надзвичайно корисній" чеській ініціативі, зазначив у Празі Макрон
Фото: EPA

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав план Чехії щодо доправлення 800 тис. артснарядів в Україну із країн, які не входять у ЄС, щоб допомогти їй відбити атаки країни-агресора РФ. Про це Макрон сказав 5 березня у Празі на спільній пресконференції із президентом Чехії Петром Павелом, його цитує Bloomberg.

Макрон зазначив, що Франція братиме участь у "надзвичайно корисній" чеській ініціативі, водночас він не повідомив фінансових деталей.

За словами французького президента, "вона полягає в тому, щоб шукати боєприпаси скрізь, де вони доступні й сумісні з обладнанням, переданим" Україні.

Говорячи про закупівлю боєприпасів для України, Макрон вказав, що "це може бути двостороння мобілізація, співпраця із третіми сторонами, двостороннє фінансування, а також європейське фінансування з Європейського фонду миру, яке можна частково мобілізувати для цієї ініціативи".

Контекст:

17 лютого Павел на Українському ланчі під час Мюнхенської безпекової конференції заявив, що Чехія разом із партнерами шукає артилерійські боєприпаси, щоб передати їх Україні для боротьби з російською агресією. Він уточнив, що його країна знайшла спосіб закупити 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський на засіданні Ради ЄС із питань закордонних справ у Брюсселі 19 лютого закликав союзників надати фінансові ресурси для якнайшвидшого придбання 800 тис. снарядів.

Про виділення коштів на цю ініціативу вже оголосили Бельгія ($200 млн) і Нідерланди ($100 млн).