Глава Мін'юсту України заявив, що не бачив жодного документа, на підставі яких РНБО вводила санкції

Малюська вважає, що в Україні є верховенство права
Фото: minjust.gov.ua
Міністр юстиції України Денис Малюська заявив "24 каналу" в інтерв'ю, частину якого було опубліковано 9 вересня, що не бачив документів, на підставі яких Рада національної безпеки і оборони (РНБО) вводила санкції.

"Мені складно коментувати санкції, які РНБО застосувала. Я не бачив матеріалів, на основі яких ухвалювали рішення, узагалі жодного", – сказав міністр.

Відповідаючи на запитання про можливе скасування через суди рішень РНБО про санкції, Малюська висловив думку, що рішення судів не будуть однаковими.

"Ознака правової держави – це те, що жодна людина, чиновник, зокрема міністр юстиції, ніколи не зможе гарантувати, що в судах усе буде нормально. [...] У нас дійсно держава, де є верховенство права. Я можу точно сказати, що жодних гарантій у судовій системі немає", – зазначив глава Мін'юсту.

За його словами, влада в Україні "будувала демократію, а не тоталітарне суспільство".

"Я думаю, що суди заглибляться вивченням кожної особи, щодо якої були санкції. Перевірятимуть документи чи факти, які стали підставою для застосування санкцій. Кожне рішення зображатиме кожну життєву ситуацію", – пояснив Малюська.

Контекст:

Протягом останніх місяців РНБО ухвалила кілька рішень про введення санкцій. 20 серпня їх вирішили на три роки ввести проти деяких фізичних і юридичних осіб, зокрема блогера Анатолія Шарія, його дружини Ольги і пов'язаних із ними видань, а також головного редактора видання "Страна" Ігоря Гужви. Президент України Володимир Зеленський ввів рішення РНБО в дію 21 серпня.

Доступ до видань "Шарий.net" і "Страна" на території України заблокували.

До санкційного списку потрапили також російські компанії – видавці газет "Ведомости", "Московский комсомолец", "Завтра", засновники видань Anna-News, "ПолитЭксперт", "Народные новости", провайдер "Ростелеком".