Голова НБУ про слова Зеленського щодо можливої відставки: Що мав на увазі президент, варто спитати у президента

Шевченко став керівником Національного банку України в липні 2020 року
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю LIGA.net, яке вийшло 15 грудня, прокоментував висловлювання президента Володимира Зеленського про можливу заміну керівництва НБУ.

Журналіст зазначив, що з відповіді президента не зрозумів долю Шевченка на цій посаді, тому опитав чотирьох експертів. Двоє з них трактували слова Зеленського так, що голова регулятора залишиться на цій посаді до кінця опалювального сезону, ще двоє, що ситуацію з керівництвом НБУ "не слід рухати до кінця історії з траншами МВФ". Кореспондент запитав, як Шевченко зрозумів слова Зеленського.

"Я абсолютно щиро скажу, що я цю відповідь слухав особливо уважно. Що саме мав на увазі президент, варто спитати у президента. Я не дуже розумію зв'язок Національного банку з опалювальним сезоном", – заявив голова Нацбанку.

Зеленський має намір ініціювати відставку Шевченка, повідомило 18 жовтня агентство Bloomberg із посиланням на три джерела. За їхніми даними, президент "невдоволений" роботою голови Нацбанку, який "посварився з деякими вищими керівниками банку, викликавши хвилю відставок, яка дратувала західних донорів, зокрема Міжнародний валютний фонд".

В Офісі президента назвали цю інформацію "чутками" та відкинули її, заявивши, що офіційна заява буде лише в разі ухвалення рішення про звільнення Шевченка.

26 листопада Зеленський провів пресмарафон "30 запитань президенту України", присвячений екватору його перебування на посаді глави держави.

Контекст:

Верховна Рада України 16 липня 2020 року призначила Шевченка новим керівником Національного банку України. До цього він був головою правління державного "Укргазбанку".

Попередника Шевченка Якова Смолія було звільнено 3 липня. Він подав у відставку через "систематичний політичний тиск на НБУ" з боку влади.

Наприкінці червня 2021 року стало відомо про звільнення заступника голови НБУ Дмитра Сологуба. Він перейшов на роботу до офісу Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні. Незабаром після цього про звільнення оголосила ще група співробітників Нацбанку – голова департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз та його команда, директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, директор департаменту супроводу кредитів Олег Новаковський. Вони, зокрема, говорили про централізацію ухвалення рішень в одних руках та відновлення "совкових" практик за нинішнього правління НБУ.

У Нацбанку заявили, що звільнення групи працівників – їхній особистий вибір, і спростували звинувачення в централізації управлінських процесів.

Наприкінці липня звільнився ще один топменеджер, директор департаменту виїзних перевірок НБУ Денис Новиков – у Нацбанку говорили, що це звільнення відбулося за згодою сторін.