Голова партії "Голос" заявила, що її викликають на допит у ДБР

Рудик вважає, що розслідування є частиною боротьби з політичними опонентами
Фото: Кіра Рудик / Facebook

Голова партії "Голос" Кіра Рудик у своєму Facebook заявила, що Державне бюро розслідувань викликає її як свідка на допит у справі про ймовірне розтрачування партійних коштів.

"Завтра вперше в житті піду на допит. До Державного бюро розслідувань. Справа стосується діяльності партії "Голос" у 2020 році. Які підстави для відкриття справи? Думаєте, результати перевірки? Аудиту? Інформація від компетентної людини? Звісно, ні. ДБР відкрило справу, базуючись на "даних із відкритих джерел", – зауважила вона.

Рудик заявила, що справу відкрили наприкінці 2021 року, коли партія "гостро критикувала владу за бездіяльність у сфері безпеки, економіки, бездіяльність у протидії коронавірусу". Політикиня впевнена, що це розслідування є частиною боротьби з політичними опонентами.

Контекст:

Про позбавлення партії "Голос" держфінансування стало відомо у січні 2021 року. За словами лідерки партії Кіри Рудик, у Нацагентства з питань протидії корупції (НАЗК) виникли претензії до оформлення угод та актів виконаних робіт підрядників та до того, що партія сплатила орендну плату за офіси трьох територіальних організацій.

У НАЗК уточнили, що партія до свого звіту занесла недостовірні відомості про витрати, здійснені на користь 11 підприємців у сумі 1,3 млн грн за послуги, яких насправді не надавали ці підприємці. Зокрема, партія перерахувала одному з підприємців 594 тис. грн за нібито виконані роботи з моніторингу ЗМІ та пошуку інформації про політичну активність партій, представлених у Верховній Раді. Проте такі моніторинги та аналізи повністю скопійовані із сайта громадянської мережі "Опора", а не виконані підрядником, заявили у відомстві.

Партія судилася з НАЗК через зупинення фінансування, і 19 листопада агентство відновило виплату держкоштів.