Гончаренко заявив, що Рада в четвер не буде розглядати призначення нового голови НБУ через брак голосів

Смолій з 11 травня виконує обов'язки голови НБУ
Фото: Національний банк України / Facebook

Фракція Блоку Петра Порошенка готова голосувати і за звільнення голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, і за призначення на цю посаду Якова Смолія, заявив нардеп від БПП Олексій Гончаренко.

Верховна Рада в четвер не буде розглядати звільнення голови Національного банку України Валерії Гонтаревої і призначення на цю посаду Якова Смолія, сказав нардеп від Блоку Петра Порошенка (БПП) Олексій Гончаренко журналістам у кулуарах парламенту, повідомляє агентство "Українські новини".

"Президент вніс подання на звільнення Гонтаревої і призначення Смолія. Фракція БПП готова голосувати і за перше, і за друге. На жаль, голосів немає на сьогодні. Це питання не до нас, а до наших колег, партнерів", – заявив він.

Гончаренко додав, що законопроект про антикорупційний суд парламент сьогодні обов'язково розгляне.

Глава фракції БПП Артур Герасимов сказав журналістам, що і Гонтарева, і Смолій приїдуть у Раду вчасно, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Якщо це питання буде в залі, то Гонтарева вийде і буде звітувати перед парламентом", – зазначив він.

10 квітня 2017 року голова Нацбанку Валерія Гонтарева офіційно заявила про відставку з 10 травня. Наразі вона перебуває у відпустці.

18 січня 2018 року Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити Гонтареву і призначити на цей пост Якова Смолія, який з 11 травня виконує обов'язки голови НБУ.

"Батьківщина" і Радикальна партія виступили проти призначення Смолія. У Блоці Петра Порошенка та "Народному фронті" підтримали його кандидатуру. Співголова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що його політсила не буде голосувати за призначення нового голови НБУ.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що питання обрання голови Національного банку є головним кадровим питанням нинішнього пленарного тижня. Він прогнозував, що призначити нового голову НБУ Рада зможе 1 березня.