Горбачов: У світовій політиці збилися всі "налаштування", усі пріоритети

За словами Горбачова, для виходу з нинішньої ситуації потрібен повноцінний діалог і розуміння, що наодинці з проблемами світу впоратися неможливо
Фото: ЕРА

Опора на односторонні дії і силу призвела до серйозного погіршення якості світової політики, заявив перший президент СРСР Михайло Горбачов.

Якість світової політики погіршилась, глобальні проблеми ігноруються, а конфлікти підігріваються, сказав перший президент СРСР Михайло Горбачов в інтерв'ю "Інтерфаксу".

За його словами, до цього призвела опора на односторонні дії і силу.

Горбачов підкреслив, що в світовій політиці "збилися всі" настройки "і пріоритети".

Він зазначив, що стосовно відносин між США і РФ є серйозні підстави для тривоги. Горбачов додав, що оцінювання і прогнози тих, хто розраховував на "велику угоду" між Росією і США, не підтвердилися. За його словами, за жодним із пунктів російсько-американського порядку денного немає прогресу.

Горбачов додав, що останні події в Сирії ще більше загострили становище. Він зазначив, що причина в тому, що сторони так і не розпочали повноцінного діалогу.

За словами першого президента СРСР, "сьогодні ми повинні констатувати серйозне погіршення якості світової політики". Горбачов підкреслив, що для виходу зі ситуації потрібен повноцінний діалог і розуміння, що "наодинці з проблемами світу впоратися неможливо".

7 квітня США завдали ракетного удару по авіабазі урядових військ Сирії. У Пентагоні уточнили, що російські війська були повідомлені про удар. Наказ про атаку віддав президент США Дональд Трамп. Блогери з команди Conflict Intelligence Team проаналізували фото, зроблені російськими кореспондентами на знищеній американськими ракетами військово-повітряній базі в Сирії, виявивши на них, імовірно, контейнери з хімічною зброєю.

В армії Асада заявили про шістьох загиблих унаслідок атаки, у Сирійській обсерваторії з прав людини – про чотирьох.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв у зв'язку з ракетним ударом заявив, що США перебувають на межі бойових зіткнень із Росією.

Рішення Трампа стало відповіддю на застосування військами Асада хімічної зброї в провінції Ідліб під час атаки 4 квітня, заявили в міноборони США. 8 квітня правозахисники зі Сирійської обсерваторії з прав людини повідомили, що внаслідок хімічної атаки загинуло 87 жителів, зокрема 31 дитина віком до 18 років та 20 жінок.