Гордон про ідею розірвати договір про дружбу України та Росії: А чотири роки де були? У барлозі лапу смоктали?

Гордон: В Україні керують найбільшими напрямами не ті, у кого є підготовка, освіта, інтелект, а тимчасовці
Фото: Gordonua.com

Міністерство закордонних справ України не може впоратися з викликами, які стоять перед країною, розривати договори з Росією потрібно було ще у 2014 році, коли вона почала агресію, вважає журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

Журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон вважає, що договір про дружбу, співробітництво і партнерство України з Росією потрібно було розірвати ще до початку агресії Росії проти України. Таку думку він висловив у ефірі телеканала "112 Україна".

"Як це мило – через чотири роки після початку бойових дій розривати договір. А чотири роки де були? Спали? У барлозі лапу смоктали? Що робили?" – запитав Гордон.

На його думку, Міністерство закордонних справ України не може впоратися з викликами, які стоять перед країною.

"Я вже давно говорив, що наше МЗС не відповідає тим викликам, які Україна має. Якесь воно безпорадне. Я не розумію, чому так відбувається. Невже не можна знайти гарних дипломатів? Яка у нас гарна школа! Зленко (Анатолій Зленко очолював МЗС у 1991–1994 і 2000–2003 роках. – "ГОРДОН") один чого коштує! Це ж вершина, брила, це справжній міністр закордонних справ. Люди є, але туди, де ухвалюють рішення, потрапляють інші... Беруть тих, хто ближче до тіла, хто покірний, своєї думки бажано щоб не мав, щоб плив у фарватері рішень керівного класу, за родинними ознаками беруть... Тобто керують найбільшими напрямами не ті люди, які мають підготовку, освіту, інтелект, глобальність і розуміння завдань, що стоять перед країною, а тимчасовці", – вважає журналіст.

Він наголосив, що не розуміє, що зараз змінить розрив договору з Росією.

"Розірвуть зараз цей договір. І що це змінить? Чому цього не зробили чотири роки тому? І чи немає тут прихованої провокації?" – сказав Гордон.

Договір про дружбу між Україною і Росією регламентує відносини між країнами. Якщо його буде розірвано, не виключено, що інші країни, з якими Україна підписувала такі документи, теж захочуть їх розірвати.

"Чи немає ймовірності, що завтра почнуться проблеми із Закарпаттям, Галичиною, Буковиною? Це ж може стати прецедентом. Умовно кажучи, завтра Угорщина може сказати, що Закарпаття є частиною великої Австро-Угорською імперії, або Румунія що Буковина була частиною їхньої території", – зазначив журналіст.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Верховна Рада ратифікувала договір про дружбу, співробітництво і партнерство України з Росією 14 січня 1998 року.

"Договір укладається терміном на 10 років. Його дія буде потім автоматично продовжуватися на наступні 10-річні періоди, якщо жодна з високих договірних сторін не заявить іншій високій договірній стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового 10-річного періоду", – сказано в документі.

Положення про визнання кордонів закріплено у другій статті договору про дружбу. Вона проголошує: "Високі договірні сторони відповідно до положень Статуту ООН і зобов'язань по заключному акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів".

14 березня 2018 року народний депутат від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук повідомила, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін на засіданні комітету Верховної Ради у закордонних справах розповів про підготовлену МЗС пропозицію щодо денонсації договору про дружбу з Росією.

Він відповів, що його заяву "дещо перекривлено". "Є декілька аспектів, не тільки політичних. Є юридичний – у контексті підготовки наших позовів. Це все ми враховуємо", – сказав міністр.

28 березня заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль висловила думку, що договір про дружбу потрібно розірвати, оскільки Росія порушила його. Вона зазначила, що українська сторона була проти розірвання цього договору до завершення підготовки позовів у міжнародні суди, але "зараз усі справи проти РФ уже в судах".