Гордон: Сі Цзіньпін "кинув" Путіна. Наразі країни Середньої Азії – сателіти КНР, а не РФ. "Криша" змінилося

Те, що сталося, Гордон вважає "багатоходовою комбінацією" Сі Цзіньпіна
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Глава КНР Сі Цзіньпін "кинув" президента РФ Володимира Путіна, перетворивши п'ять середньоазійських держав із сателітів Москви на сателітів Пекіна. Про це 21 травня під час стриму з телеведучим Василем Головановим заявив засновник видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон, трансляцію вели на YouTube-каналі "В гостях у Гордона".

Такий висновок він зробив, коментуючи поїздки в Росію, а потім у Китай президентів Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, Таджикистану – Емомалі Рахмона, Киргизстану – Садира Жапарова, Туркменістану – Сердара Бердимухамедова й Узбекистану – Шавката Мірзійоєва.

"Я вважаю, що Сі Цзіньпін нахабно "кинув" Путіна. Ви подивіться, яка багатоходова комбінація. Спочатку Сі Цзіньпін попросив лідерів п'ятьох середньоазійських країн приїхати до Путіна на парад. [...] Приїхали до Путіна, постояли з ним, картинку показали. Це було важливо з погляду Китаю, який хоче слабкого Путіна, але не хоче, щоб Путін програв", – сказав Гордон.

Він вважає, що для Сі Цзіньпіна "важливо було показати всьому світу, що Путін не сам", і захистити главу Кремля "живим щитом" перед імовірною атакою з боку України під час параду.

"[Потім] приїжджають ці п'ятеро красенів до Сі Цзіньпіна, і він їм там, перекладаючи російською мовою, каже: "Пацани, ваша "криша" тепер не Путін, ваша "криша" тепер я. Ось вам грошики, використовуйте, як самі вважаєте за потрібне". Три із чимось мільярди він їм дав, просто дав. "Зараз починаємо співпрацю активну, залізничку будуватимемо, Узбекистан, Казахстан, Китай, Казахстану безвіз відкриваємо, вкладатимемо у вас, створюватимемо єдиний комплекс, будемо в обхід Росії робити дорогу – санкції, розумієте, ну що ж... Ми ж не порушуємо санкцій", – пояснив Гордон.

Він назвав главу КНР "красенем".

"Сі "кинув" Путіна, звичайно, відібрав у нього п'ять цих країн. Вони ж були сателітами Росії, а тепер вони сателіти Китаю – "криша" змінилася. Тому що Сі не розгубився і під шумок ці п'ять країн поцупив у Росії. Ось і вся історія", – наголосив Гордон.

Контекст:

Саміт Китай – Центральна Азія відбувався у Пекіні 19 травня, повідомляв сайт МЗС КНР. У пресрелізі йшлося, що "шість країн твердо підтримуватимуть одна одну" у різних питаннях, зокрема суверенітеті, незалежності, безпеці й територіальній цілісності.

Співпрацю планують розвивати у межах 10-річної програми "Один пояс, один шлях".