ГПУ хоче випустити Пукача на волю, а він у відповідь має відмовитися від свідчень на Кучму – журналіст Подольський

Подольський: Пукач може скоро вийти
Фото: Олексій Подольський / Facebook

Прокуратура підтримала прохання перерахувати строк "за законом Савченко" колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексію Пукачу, натомість той має перестати називати екс-президента України Леоніда Кучму замовником убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це заявив журналіст Олексій Подольський, який у 2000 році, як і Гонгадзе, став жертвою викрадення групою Пукача.

Прокуратура підтримала клопотання адвокатів колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача про перерахунок строку його перебування в СІЗО за "законом Савченко", щоб той не назвав екс-президента Леоніда Кучму замовником убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це виданню "Цензор.НЕТ" сказав журналіст Олексій Подольський, який є потерпілим у справі Гонгадзе.

Рішення про перерахунок строку з другого разу ухвалив Чортківський районний суд Тернопільської області, повідомив Подольський. Раніше цей суд, а також Шевченківський і Печерський райсуди Києва не задовольняли прохання.

“Не випадково це нікому не відомий суд! Іде торгівля з Пукачем давно. Його шантажують. Торгуються. Його хочуть випустити на свободу, а він у відповідь повинен відмовитися від показань на Кучму. І торгується з Пукачем генпрокурор (Юрій) Луценко", – стверджує Подольський.

За його версією, мета ГПУ така: Пукач не стане називати Кучму замовником викрадення та вбивства Гонгадзе, а його довічне ув'язнення в касаційній інстанції замінять 15-річним строком.

“Я не знаю, чи змінив Пукач свої показання. Але не здивуюся, якщо Пукач перестане вказувати на Кучму і за це вийде на свободу. Адже з рішення Чортківського суду виходить, що він уже відсидів 14 років. Якщо зараз у касації доб'ються, що йому довічний строк замінять на 15 років в'язниці, то він незабаром вийде", – заявив Подольський.

Пукача у 2013 році засудили за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе до довічного ув'язнення. 6 січня 2016 року Апеляційний суд Києва визнав законним довічний вирок Пукачу.

За законом, після відбуття не менше ніж 20 років призначеного покарання у Пукача з'явиться право на подання клопотання про помилування. Акт помилування може замінити довічне ув'язнення на можливість вийти на свободу через 25 років.

У грудні 2017 року генпрокурор України Юрій Луценко розповів, що Пукач не погодився на пом'якшення покарання в обмін на інформацію про замовників злочину.

10 січня 2018 року стало відомо, що суд зарахував 6,5 років, проведених Пукачем у слідчому ізоляторі, за 13 років за "законом Савченко".

Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того самого року в одному з лісів Київської області виявили його тіло. У 2009 році знайшли останки черепа, які, за даними експертизи, належали журналісту.

У червні 2000 року група Пукача викрала опозиційного журналіста і правозахисника Подольського, вивезла його в ліс поблизу міста Прилуки Чернігівської області. Його жорстоко побили.

26 листопада 2015 року Верховна Рада проголосувала за "закон Савченко", згідно з яким один день перебування в СІЗО зараховують за два дні позбавлення волі в разі винесення ув'язненому обвинувального вироку. Співавтором законопроекту був народний депутат Надія Савченко, яка на той момент перебувала під арештом у Росії. 18 травня 2017 року Верховна Рада скасувала цю норму.