Гройсман: Україна мала всі шанси отримати вакцину проти COVID-19 з іншими європейськими країнами

Гройсман: Я б не дозволив, бетон би гриз, щоб Україна, європейська країна, не залишилася без вакцин
Фото: volodymyrgroysman / Instagram
Колишній прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що уряд країни втратив можливості забезпечити людей вакциною проти коронавірусу. Гройсман розповів, що у квітні 2020 року написав лист главі Кабміну Денисові Шмигалю із закликом долучитися до європейських програм виробництва вакцин.

Україна мала всі шанси отримати вакцину проти коронавірусу разом з іншими європейськими країнами, якби у відповідальних за це урядовців було елементарне розуміння ситуації й людське співчуття до українців. Про це колишній прем'єр-міністр України й лідер політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман заявив в інтерв'ю телеканалу ATR 17 лютого.

"Я б не дозволив, бетон би гриз, щоб Україна, європейська країна, не залишилася без вакцин. Це настільки красномовно: уряд не дбає про людей. Люди помирають, мучаться, лікарі падають з ніг, а ніхто не подумав заздалегідь, як же їх урятувати. І зараз ми бігаємо по світу: дайте нам хтось вакцину. Ось мільйон доз вакцин у Польщі є зайвих, їх продадуть. Це так соромно, на рівному місці", – сказав Гройсман.

Він зазначив, що у квітні 2020 року написав лист прем'єр-міністру України Денисові Шмигалю із закликом долучитися до європейських програм виробництва вакцин.

"Це можливо було зробити. Улітку 2020-го я запитав: "Пане прем'єре, долучилися?" А він відповідає: "Не хвилюйтеся, я вже дав доручення". Я одразу сказав: "Прошу, щоб люди не залишилися без вакцин". І тільки через пів року, 8 січня, Шмигаль пише лист у ЄС: допоможіть, дайте вакцин! Де розум? Де відповідальність?" – зазначив Гройсман.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, перші безплатні щеплення проти коронавірусу українці мають отримати в лютому. Першими їх зроблять медики, що працюють із хворими на COVID-19, і військові операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей, старших за 60 років.

Очікували, що вакцинація стартує 15 лютого, коли в Україну надійдуть перші партії вакцини від AstraZeneca. 14 лютого міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що постачання затримується, препарат очікують у країні 16–17 лютого. Він сказав, що процес відвантаження вже триває, про це саме міністр говорив 12 лютого.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією. Попереднє опитування засвідчило, що вакцинуватися проти коронавірусу готові 52% українців.

Україна планує отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від Pfizer і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca. Окремо влада закупить ще 12 млн доз вакцини від AstraZeneca та Novavax (США), постачання цих препаратів має початися в лютому. Крім цього, очікують, що в Україну до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього в китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз вакцини.