"Мінімум 50% населення до кінця 2022 року". Шмигаль розповів про план вакцинації проти коронавірусу

Шмигаль розповів про п'ять етапів вакцинації
Фото: kmu.gov.ua
Уряд України планує розпочати вакцинацію проти коронавірусу в лютому, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання парламенту 26 січня розповів про план вакцинації проти коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За його словами, уряд має "чіткий план проведення вакцинації", законтрактовано необхідну кількість вакцини і підготовлено логістичну інфраструктуру, щоб розпочати вакцинацію в лютому 2021 року.

Прем'єр заявив, що план вакцинації охоплює п'ять етапів:

  • перший етап – вакцинація людей із критичним ризиком інфікування (медики і персонал, які надають допомогу хворим на COVID-19; мешканці будинків для літніх людей; військові, які беруть участь в операції Об'єднаних сил на Донбасі). У межах першого етапу планують вакцинувати 367 тис. осіб;
  • другий етап – вакцинація людей із надзвичайно високим ризиком інфікування (соцпрацівники; люди віком від 80 років; інші медики). Планують вакцинувати 2 млн 540 тис. осіб;
  • третій етап – вакцинація людей із високим ризиком інфікування і тих, хто виконує функції з підтримання безпеки держави (Держслужба з надзвичайних ситуацій, поліція, Служба безпеки України, учителі та інші). Планують вакцинувати 7,2 млн осіб;
  • четвертий етап – вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування (люди від 60 до 64 років, дорослі із супутніми захворюваннями та інші категорії);
  • п'ятий етап – інші громадяни, які не входять у названі категорії.

"Мета "дорожньої карти" – охоплення мінімум 50% населення до кінця 2022 року", – сказав прем'єр.

Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує на безкоштовне постачання 16 млн доз вакцини, повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я. Першу партію, за даними відомства, мають завезти у країну вже в лютому. Імовірно, це будуть препарати від Pfizer – BioNTech або Moderna.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка дістала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Імовірно, перші 700 тис. доз доправлять в Україну до кінця лютого.

25 січня президент України Володимир Зеленський анонсував отримання країною "першого мільйона" доз вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 "від провідної світової компанії". Він висловив упевненість, що вакцинація розпочнеться в лютому.

Шмигаль 25 січня заявляв, що на сьогодні в України "контрактів уже на понад 30 млн [доз] вакцин фактично на підписанні й підписано".