В Україні зараз немає законних підстав для вакцинації проти коронавірусу – Корнієнко

Корнієнко прогнозує, що важливий законопроєкт розглянуть у Раді цього тижня
Фото: Слуга Народу / Facebook
У країнах, де проводять вакцинацію проти коронавірусу, вакцини використовують в екстреному режимі, якого в Україні не передбачено законом, зазначив голова партії "Слуга народу", нардеп Олександр Корнієнко.

На сьогодні в Україні немає закону, який дозволяє проводити вакцинацію проти коронавірусу. Про це голова партії "Слуга народу", народний депутат Олександр Корнієнко заявив 26 січня журналістам після засідання парламентської фракції "Слуги народу", інформує УНН.

"Усі вакцини у світі не пройшли третю стадію випробувань, на це треба більший термін, рік ще треба. Усі країни використовують її в екстреному режимі, в українському законодавстві немає такого режиму. Якщо ми беремо будь-яку вакцину, то ми не можемо її використовувати, бо немає правових підстав", – сказав він.

За словами голови партії, на засіданні фракції обговорювали, зокрема, проєкт закону №4613, який дозволив би використовувати вакцини в екстрених ситуаціях.

"Законопроєкт... є важливим, він відкриває саме для вакцин тільки від COVID-19 можливість emergency use (використання в екстрених ситуаціях). Зараз немає такої можливості в українському законодавстві", – пояснив Корнієнко.

Він прогнозує, що законопроєкт розглянуть  у Верховній Раді цього тижня.

Законопроєкт №4613 внесли у Раду 19 січня, зараз він на розгляді в парламентському комітеті.

Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років.

Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує на безоплатне постачання 16 млн доз вакцини, повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я. Першу партію, за даними відомства, мають завезти у країну вже в лютому. Імовірно, це будуть препарати від Pfizer – BioNTech або Moderna.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка отримала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Очікують, що перші 700 тис. доз доправлять в Україну до кінця лютого.

25 січня президент України Володимир Зеленський анонсував отримання країною "першого мільйона" доз вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 "від провідної світової компанії". Він висловив упевненість, що вакцинація розпочнеться в лютому.