Гарріс у 2022 році вимагала, щоб Зеленський підготував план на випадок, якщо його "вб'ють чи захоплять у полон" – ЗМІ

ЗМІ писали, що розмова, під час якої Гарріс висунула вимогу Зеленському підготувати "план наступництва", задала тон їхньому й так не дуже теплому тоді спілкуванню
Фото: ЕРА

Віцепрезидентка США Камала Гарріс під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським на полях Мюнхенської конференції з безпеки в лютому 2022 року висунула вимогу, щоб той розробив так званий план наступництва перед вторгненням РФ. Про це йдеться у книжці редактора The Washington Post Боба Вудворда, яку видання і CNN цитують 8 жовтня.

За даними Вудворда, Гарріс вимагала розроблення плану, який би забезпечив стабільність в Україні на випадок, якщо Зеленського "вб'ють чи захоплять у полон".

Після розмови, як ідеться у книжці, Гарріс була занепокєна тим, що це може бути їхня остання зустріч.

Зустріч Зеленського й Гарріс у Мюнхені відбулася за кілька днів до початку повномасштабної війни РФ проти України. Видання Time писало в липні 2024-го, що тоді президент України говорив віцепрезидентці США: "Якщо напад неминучий, то США мають дати Україні зброю і ввести проти Росії превентивні санкції", – Гарріс відкинула обидва прохання.

Натомість, як розповів виданню тодішній міністр оборони України Олексій Резніков, американська делегація тоді вимагала, щоб Зеленський публічно заявив, що вторгнення РФ неминуче. Зеленський нібито звернувся до Гарріс: "Ви хочете, щоб я це визнав, але що вам це дасть? Якщо я визнаю це тут, у цій розмові, ви введете санкції?" – але не дістав відповіді. 

Ця розмова "задала тон" у відносинах Зеленського з Гарріс, "які ніколи не були особливо теплими", і посилила його розчарування союзниками напередодні вторгнення, зазначило Time.

Книжка Вудворда War ("Війна"), присвячена президентству Джо Байдена і його взаємовідносинам зі світовими лідерами, вийде 15 жовтня. CNN повідомив, що вона ґрунтується на сотнях годин інтерв'ю журналіста з безпосередніми учасниками подій.

Контекст:

Під час візиту у США у вересні 2024 року Зеленський зустрічався з Гарріс, яка балотується у президенти, і презентував їй український план перемоги у війні проти країни-агресора Росії. Гарріс тоді заявила, що це їхня сьома зустріч із Зеленським.