Гарріс заявила, що не проводитиме з Путіним зустрічі для переговорів щодо завершення війни в Україні

Гарріс не планує зустрічатися з Путіним щодо його війни проти України
Фото: EPA

Віцепрезидентка США, кандидатка у президенти на майбутніх виборах від Демократичної партії Камала Гарріс не проводитиме двосторонньої зустрічі з нелегітимним президентом країни-агресора Росії Володимиром Путіним для переговорів щодо врегулювання питання припинення війни в Україні. Про це вона сказала в інтерв'ю CNN, опублікованому 7 жовтня.

За її словами, не буде жодного успіху у припиненні війни без участі України й Статуту ООН у тому, який вигляд матиме цей успіх.

"Україна повинна мати право голосу в питанні майбутнього України", – наголосила Гарріс.

Віцепрезидентка ухилилася від відповіді на запитання, чи підтримає вона зусилля щодо розширення НАТО внаслідок приєднання до Альянсу України, заявивши, що вона "матиме справу із цим, коли і якщо справа дійде до цього".

"Просто зараз ми підтримуємо здатність України захищати себе від неспровокованої агресії Росії", – сказала Гарріс.

Вона також заявила, що, якби кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп був президентом, Путін зараз "сидів би в Києві".

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США.

21 липня чинний президент США Джо Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування Гарріс від Демократичної партії. 22 серпня делегати з'їзду демократів схвалили її кандидатуру. Кандидатом від Республіканської партії на виборах є Трамп, якого вже обирали главою Білого дому.

Дані опитування Reuters/Ipsos, опубліковані 12 вересня, свідчать про те, що Гарріс менш ніж за два місяці до виборів президента США випереджає Трампа на п'ять процентних пунктів – 47% проти 42%.

За даними опитування Bloomberg News/Morning Consult, яке проводили 19–25 вересня, Гарріс випереджає Трампа в шести головних штатах.