Глава Пентагону підтримав "право Ізраїлю на самооборону"

Міністри погодилися з потребою знищення інфраструктури "Хезболли" на кордоні з Ізраїлем
Фото: ЕРА (архів)

Міністри оборони США та Ізраїлю Ллойд Остін і Йоав Галант уночі з 30 вересня на 1 жовтня обговорили розпочату ізраїльською армією операцію в Лівані. Про це глава Пентагону повідомив в Х.

"Я дав зрозуміти, що США підтримують право Ізраїлю на самооборону. Ми погодилися з потребою демонтажу інфраструктури нападу вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла напасти на північні райони Ізраїлю за зразком 7 жовтня", – написав Остін.

За словами Остіна, США готові до захисту американського персоналу й союзників на тлі загроз із боку Ірану й терористичних організацій, які він підтримує, і мають намір не допустити використання напруженості або розширення конфлікту "будь-яким гравцем".

"Я ще раз наголосив на серйозних наслідках для Ірану в разі, якщо він вирішить здійснити прямий військовий напад на Ізраїль", – ідеться в пості глави Пентагону.

Сайт міноборони у США у звіті про розмову зазначає, що Остін, спілкуючись із Галантом, підтвердив також потребу "дипломатичного рішення", щоб цивільні особи могли безпечно повернутися до своїх будинків по обидва боки кордону. Міністри "обговорили важливість якнайшвидшого переходу від воєнних операцій до дипломатичного шляху гарантування безпеки та стабільності", ідеться в повідомленні.

Контекст:

Увечері 30 вересня армія Ізраїлю розпочала неземну операцію проти "Хезболли" в Лівані. За даними джерел ЗМІ, ізраїльські танки увійшли у Рмейш на півдні Лівану. Перед цим ізраїльські війська відкрили масований артилерійський вогонь по прикордонному селу Ваззані неподалік Гаджара.

Ізраїль увечері не коментував подій. Лідер партії ШАС Ар'є Дері в X поширив текст єврейської молитви й закликав молитися за солдатів ЦАХАЛ. У ній закликають Бога захистити війська, які діють "від кордону Лівану до Єгипетської пустелі".

Пізніше ЦАХАЛ офіційно оголосив про початок наземної операції в Лівані. "Армія оборони Ізраїлю почала кілька годин тому на півдні Лівану в низці сіл поблизу кордону цілеспрямовану й обмежену наземну операцію проти терористичних цілей та інфраструктури терористичної організації "Хезболла", що становлять безпосередню й реальну загрозу ізраїльським поселенням на північному кордоні", – ідеться в повідомленні, опублікованому в Telegram.