Ізраїль ліквідував лідера ХАМАС у Лівані. Він працював в агентстві ООН

Лідера ХАМАС у Лівані вбили разом із сім'єю в таборі для палестинців
Фото: EPA

Ізраїль під час авіаудару 30 вересня вбив лідера терористичного угруповання ХАМАС у Лівані Фатеха Шерифа Абу ель-Аміна. Про це з посиланням на заяву ХАМАС повідомило агентство Reuters.

Шерифа ліквідували в місті Сур на півдні Лівану, убили також його дружину, сина й доньку, ідеться в заяві. Reuters писало в березні 2024 року про нього як про шкільного вчителя. Шериф працював у Близькосхідному агентстві ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (БАПОР), його усунили від роботи в агентстві у зв'язку з розслідуванням імовірних порушень персоналом правил БАПОР, ішлося у статті. Його і ще кількох співробітників агентства звинувачували у зв'язках із ХАМАС. Через усунення Шерифа до офісу БАПОР на акцію протесту вийшло кілька десятків людей.

The Times of Israel повідомила, що в БАПОР підтвердили ліквідацію Шерифа. Його разом із сім'єю вбили в таборі для палестинських біженців під час авіаудару, заявило агентство.

"Фатех Шериф був співробітником БАПОР, якого в березні відправили в адміністративну відпустку без збереження заробітної плати, і він перебував під слідством у зв'язку із заявами про його політичну діяльність, котрі надійшли в БАПОР", – ідеться в заяві, наданій у відповідь на запит ізраїльської газети.

Крім того, воєнізоване угруповання Народний фронт визволення Палестини (PELP) повідомило, що трьох його лідерів убили під час удару по будинку в районі Кола в центрі Бейрута.

Як зазначає Associated Press, це перший за останній рік удар Ізраїлю по центру столиці Лівану. Журналіст агентства, який був на місці, повідомив, що удару завдали по одній із квартир у багатоповерховому будинку. Він пошкодив конструкції, але не зруйнував її, розповів ЗМІ.

Контекст:

Ізраїль і Ліван регулярно обмінюються ударами по території один одного після того, як у жовтні 2023 року на Ізраїль напало палестинське терористичне угруповання ХАМАС і почалася війна в секторі Гази.

Ситуація загострилася у вересні 2024 року. У Лівані сталися масові вибухи пристроїв зв'язку (пейджерів і рацій), якими користувалися бойовики "Хезболли". За даними ЗМІ, за атакою стояв Ізраїль, хоча офіційно він спростовує свою причетність до інцидентів.

18 вересня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив про "нову фазу війни" і перекидання військ на кордон із Ліваном. "Хезболла" зі свого боку пообіцяла відповісти на атаки.

20 вересня Ізраїль завдав авіаудару по півдню столиці Лівану Бейруту, загинуло вісім людей, зокрема топкомандир "Хезболли" Ібрагім Акіл.

27 вересня ЦАХАЛ повідомив про удари по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану. 28 вересня ЦАХАЛ заявив про загибель лідера "Хезболли" Хасана Насралли внаслідок авіаудару. Пізніше "Хезболла" підтвердила його смерть.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пояснив, що віддав розпорядження про ліквідацію лідера "Хезболли", зокрема, заради повернення додому жителів півночі країни, яких евакуювали через обстріли з території Лівану.