У ЦАХАЛ заявили про удари по десятках терористичних об'єктів "Хезболли" в Лівані

Ізраїль заявив про нові удари по території Лівану
Фото: EPA (архів)

Військово-повітряні сили Ізраїлю протягом кількох годин завдавали ударів по десятках терористичних об'єктів "Хезболли" в Лівані. Про це заявила Армія оборони Ізраїлю в соцмережі Х 29 вересня.

За даними ЦАХАЛ, серед цілей, по яких завдавали ударів, – пускові установки, спрямовані на територію Ізраїлю, споруди, у яких зберігали зброю, і додаткова терористична інфраструктура "Хезболли".

"За останню добу Армія оборони Ізраїлю завдала ударів по сотнях терористичних об'єктів "Хезболли" по всьому Лівану", – ідеться в повідомленні.

ЦАХАЛ опублікував відео ударів.

Контекст:

Ізраїль і Ліван регулярно обмінюються ударами по території один одного після того, як у жовтні 2023 року на Ізраїль напало палестинське терористичне угруповання ХАМАС і почалася війна в секторі Гази.

Упродовж останніх днів ситуація загострилася. У Лівані стався масовий вибух пристроїв зв'язку (пейджерів і рацій), якими користувалися бойовики "Хезболли". За даними ЗМІ, за атакою стояв Ізраїль, хоча офіційно він спростовує свою причетність до інцидентів. Унаслідок цих атак, за даними МОЗ, загинуло 37 людей, 2931 особа дістала поранення.

18 вересня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив про "нову фазу війни" і перекидання військ на кордон із Ліваном. "Хезболла" зі свого боку пообіцяла відповісти на атаки. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".

20 вересня Ізраїль завдав авіаудару по півдню столиці Лівану Бейрута, загинуло восьмеро людей, зокрема топкомандир "Хезболли" Ібрагім Акіл.

27 вересня ЦАХАЛ повідомив про удари по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану. 28 вересня ЦАХАЛ заявив про загибель лідера "Хезболли" Хасана Насралли внаслідок авіаудару. Пізніше "Хезболла" підтвердила його смерть.