"Хочу подивитися на ФОП, який заплатив податків на 8 тис. грн". Третякова вважає, що держдопомогу мають отримувати тільки ті, хто платив податки

Третякова: Держбюджет формується за рахунок податків, і насамперед ми мусимо допомогти тим, хто платить податки
Фото: Alexandr Senko / Facebook
Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третякова зазначила, що якщо у Німеччині підприємець сплатив €9 тис. податків на рік, то він отримує допомогу розміром лише €5–6 тис.

Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики із фракції "Слуга народу" Галина Третякова вважає, що фізичні особи – підприємці, які не сплатили до бюджету 8 тис. грн податків на рік, не мають права на допомогу держави, яку анонсував президент Володимир Зеленський. Про це вона сказала на засіданні комітету 29 листопада.

"Має бути залізне правило: ти заплатив податки – держава тобі допомагає. Навіть якщо це Німеччина, яка допомагає, вона допомагає тільки тим, хто заплатив [податки]", – зазначила вона.

Третякова підкреслила, що в Німеччині самозайняті особи, які сплачують 9 тис. податків на рік, отримують 5 тис. або 6 тис. допомоги від держави, тобто навіть не 100-відсотковий розмір сплачених податків.

"Я хочу подивитися на ФОП, який заплатив податків на рік 8 тис. грн. Хочу подивитися, чесно. Суми, які ми виплачуємо, вони порівняні, але державний бюджет формується за рахунок податків і в першу чергу ми повинні допомогти тим, хто платить податки", – сказала вона.

30 квітня у своєму Facebook Третякова зазначила, що заборгованість ФОП за ЄСВ станом на 1 листопада становить 12,2 млрд грн. Водночас на виплату соціальної підтримки для ФОП планують суму приблизно 15 млрд грн.

24 листопада Зеленський анонсував нові виплати по 8 тис. грн фізичним особам – підприємцям і працівникам, які втратили роботу внаслідок посилення карантину.

За даними Держслужби статистики, рівень безробіття в Україні у II кварталі 2020 року зріс. Серед осіб віком 15–70 років він становив 9,9%, тоді як в I кварталі – 8,6%.

У Державному центрі зайнятості на початку вересня повідомляли, що за період карантину в Україні зареєстрували понад 477 тис. безробітних.