ГУР щодо розмов про "загострення на кордоні з Білоруссю": Носять інформаційний характер, ніяких змін не відбувається

13 липня Лукашенко заявив, що на кордоні Білорусі з Україною нібито ліквідовано напруженість
Фото: dpsu.gov.ua (ілюстративне)

Україна з погляду безпеки не фіксує змін ситуації на кордоні з Білоруссю. Про це 19 липня в ефірі національного телемарафону повідомив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов, відеозапис опубліковано в YouTube каналу "Ми – Україна".

13 липня Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що на кордоні з Україною нібито ліквідовано напруженість після "значної ескалації ситуації", яка виникла деякий час тому. Він доручив відвести війська від кордону з Україною в місця постійної дислокації.

Юсов в ефірі телемарафону зазначив 19 липня, що останнім часом почалося багато розмов про "загострення на кордоні України з Білоруссю".

"Але ці розмови носять переважно інформаційний характер, і загрози [мають] інформаційний характер. Із безпекової точки зору ніяких змін особливих там не відбувається", – наголосив представник ГУР МО.

Контекст:

20 червня прикордонний комітет Білорусі заявив у Telegram, що фіксує "збільшення угруповання українських військових на кордоні з Україною". Нібито в Житомирській області сконцентровано різні підрозділи, включно з важким озброєнням на кшталт бронетранспортерів, бронемашин, зокрема американських Bradley, РСЗВ HIMARS, гаубиць М777, німецьких Gepard тощо.

21 червня в Білорусі розпочали раптову перевірку бойової готовності з'єднань і військових частин збройних сил країни. Там зазначили, що в перевірці візьмуть участь військові частини й підрозділи оперативних командувань, сил спеціальних операцій, ракетних військ та артилерії, військово-повітряних сил, а також війська протиповітряної оборони. Перевірку оголосили у Брестській і Гомельській областях, які межують з Україною.

30 червня начальник Генштабу збройних сил РБ Павло Муравейко заявив, що білоруські військові застосують ядерну зброю, яку передала Росія, у разі загрози незалежності Білорусі.

2 липня Лукашенко повідомив, що в Білорусі на бойове чергування вивели ракетні комплекси "Полонез" та "Іскандер". Він зазначав, що ситуацію на кордоні з Україною нагнітають через прибуття військового контингенту з Росії "для участі в параді". Лукашенко заявив, що білоруських прикордонників перевели на посилену охорону кордону, також розгорнули сили спецоперацій.

Білорусь готує провокації "під чужим прапором" на кордоні з Україною, поінформував 12 липня Центр національного спротиву, створений ССО ЗСУ.