"Іноді вміння вчасно закрити рот рятує життя". "Українська правда" заявила про погрози редакції

Погрози надійшли Михайлові Ткачу й приблизно 10 його колегам з УП
Фото: Mykhailo Tkach / Facebook

Редакція онлайн-видання "Українська правда" 14 травня заявила, що після публікації розслідування про київського блогера-мільйонера Олександра Слобоженка 10 її співробітникам надійшли погрози.

У сюжеті "Непридатні", опублікованому 15 квітня, розповідали, що 25-річного Слобоженка, який заробляє рекламою в інтернеті й арбітражем трафіку, а також іще кількох київських бізнесменів за документами було визнано непридатними до військової служби, але вони активно займаються спортом, відвідують закордонні курорти й влаштовують перегони в Києві.

10 травня голові відділу розслідувань онлайн-видання Михайлові Ткачу в одному з месенджерів надійшло повідомлення від адресата, який назвався Олександром Слобоженком, із пропозицією "укласти мирову" за грошову винагороду, пише УП.

Текст повідомлення закінчується словами "Не раджу зволікати з відповіддю. Воювати я теж вмію".

Редакція заявляє, що 11 травня протягом дня була низка безрезультатних спроб входу в акаунт Monobank Ткача від анонімів, також журналісту надійшли десятки дзвінків із невідомих номерів і смс із кодами авторизації з банківських і кредитних установ.

13 травня на електронні пошти щонайменше 10 колегам Ткача надійшли листи з погрозами, текст яких цитує УП: "Я вже писав про це Ткачу, але, мабуть, до нього не дійшло, зроблю спробу донести думку востаннє. Іноді вміння вчасно закрити рот рятує життя. Моя пропозиція закрити питання миром чинна, я чекаю на відповідь. С.".

В УП зазначають, що листи однакового змісту надішли як на робочу, так і на особисту електронну пошту журналістів, зокрема на ті скриньки, яких вони вже давно не використовують.

"Ми розцінюємо ці дії як спробу впливу й залякування як Михайла Ткача, так і інших співробітників "Української правди". Редакція звертається до правоохоронних органів із заявою про спроби тиску, погрози й перешкоджання журналістській діяльності та просить встановити особу відправника цих листів", – резюмували автори заяви.

Контекст:

Ткач уже ставав об'єктом переслідування та протиправних дій за професійну діяльність.

18 листопада 2023 року УП опублікувала відео нападу на Ткача біля ресторану "Тандир" у Козині Київської області. Журналісти побачили там колишніх високопосадовців Офісу генерального прокурора України. Коли охорона одного з відвідувачів помітила зйомку, то "почала світити дальнім світлом і блокувати авто журналістів", повідомили в УП. Ткач заявив, що невідомі завдали ударів по камері й по ньому.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Наприкінці квітня 2024 року правоохоронці повідомили, що підозрюють в участі в нападі двох осіб, обвинувальні акти щодо них вже передали до суду.