Іран відреагував на звинувачення США в замаху на Трампа

В.о. міністра закордонних справ Ірану заявив, що республіка дотримується лише "правових і судових процедур"
Фото: EPA (архів)

Іран відкинув звинувачення Сполучених Штатів Америки в підготовці Ісламською Республікою замаху на кандидата у президенти США Дональда Трампа. Про це заявив виконувач обов'язків міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані в інтерв'ю CNN, опублікованому 16 липня.

На запитання ведучого, чи не могла ймовірна іранська змова бути помстою за вбивство командира елітного підрозділу іранського Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані, яке сталося за часів правління адміністрації Трампа, Кані заперечив.

"Я прямо сказав вам, що ми вдаємося до правових і судових процедур на внутрішньому й міжнародному рівнях, щоб притягнути до відповідальності виконавців і військових радників, причетних до вбивства генерала Сулеймані", – відповів Кані.

Контекст:

Сулеймані й заступника лідера Народних мобілізаційних сил Іраку Абу Махді аль-Мухандіса вбили в Іраку в районі столичного аеропорту в січні 2020 року внаслідок авіаудару американських ВПС. Трамп заявляв, що Сулеймані готував атаки на американські об'єкти на Близькому Сході.

У відповідь Тегеран у ніч на 8 січня завдав ракетного удару по двох об'єктах в Іраку, які використовували американські військові: базі Айн-ель-Асад і аеропорту міста Ербіль.

Іранська влада видала ордери на арешт 36 посадовців США, включно із Трампом, та інших країн за підозрою у причетності до вбивства Сулеймані.

У вересні 2020 року видання Politico з посиланням на двох поінформованих чиновників повідомило, що Іран планує вбивство американського посла як помсту за Сулеймані. Імовірною ціллю іранських спецслужб називали амбасадорку США у ПАР Лану Маркс (вона покинула посаду в січні 2021 року після інавгурації нового президента США Джо Байдена).

У січні 2021 року суддя слідчого суду Багдада виписав ордер на арешт Трампа на підставі попереднього розслідування вбивства Сулеймані й аль-Мухандіса.

13 липня 2024 року під час виступу Трампа на передвиборчому мітингу в американському штаті Пенсильванія пролунали постріли, після чого його швидко вивели зі сцени співробітники спецслужби. Одна з куль зачепила вухо Трампа.

Унаслідок інциденту один із відвідувачів мітингу, пожежник за фахом, загинув, ще одна людина у важкому стані. Стрільця ліквідували. Ним виявився уродженець штату, 20-річний Томас Метью Крукс

16 липня CNN із посиланням на свої джерела заявило, що замах на Трампа могли готувати в Ірані.