Ірина Геращенко заявила, що в ОБСЄ вважають, що "вибори" в ОРДЛО нелегітимні та загрожують мирним переговорам

Геращенко: Росіяни в Мінську вже три роки продовжують грати в рольову гру "нас там нет"
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

В ОБСЄ підтримують позицію України і виступають проти проведення "виборів" на окупованому Донбасі, заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Росія на переговорах у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі відмовилася обговорювати ситуацію щодо "виборів" у ОРДЛО. Про це 19 вересня у Facebook повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

За її словами, делегація України жорстко поставила питання про неприпустимість проведення виборів на окупованих територіях.

"Росіяни в Мінську вже три роки продовжують грати в рольову гру "нас там нет", входять у раж, закочують очі, кричать про "внутрішній конфлікт". Мої колеги по мінських групах звернулися до росіян із вимогою дати оцінку спробам проведення нелегітимних виборів. І тут [представник РФ Борис] Гризлов видав сакраментальне: "Мы должны навести там порядок и провести там выборы!" "Хто ви? Вас же там нєт", — пише Геращенко.

Вона підкреслила, що в ОБСЄ підтримують позицію України і вважають "вибори" нелегітимними, оскільки вони ставлять на межу зриву мінський процес і мирні переговори.

Геращенко додала, що народні депутати України обговорять кремлівський сценарій ескалації конфлікту за допомогою проведення незаконних "виборів" із послами країн нормандського формату в Києві.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

На початку 2018 року планували, що "вибори" на окупованій частині Донбасу відбудуться восени, проте влітку їх вирішили перенести на невизначений термін.

6 вересня видання РБК повідомило, що представники незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" планують провести "вибори" глав регіонів і парламентів у зв'язку із загибеллю глави "ДНР" Олександра Захарченка.

Орієнтовно "вибори" можуть відбутися восени, але конкретних дат зараз не обговорюють.