"Я зателефонував Януковичу і сказав, що все скінчено". Байден у мемуарах розповів про втечу українського президента

Байден – Януковичу: Не варто очікувати, що російські друзі врятують від катастрофи
Фото: EPA

Після розстрілу активістів Євромайдану в Києві віце-президент США Джо Байден сказав президенту України Віктору Януковичу, що історія жорстоко покарає його.

Президент України Віктор Янукович утік із країни незабаром після розмови з тодішнім віце-президентом США Джо Байденом. Про це відставний американський політик написав у мемуарах "Обіцяй мені, тату", які вийшли у 2017 році.

Фрагменти електронної версії книги оприлюднено на Google Books.

Видання "Страна" переклало епізод, що стосується розстрілу мітингувальників у центрі Києва.

"Я зробив останній із багатьох термінових дзвінків Януковичу наприкінці лютого 2014 року, коли його снайпери вбивали українських громадян десятками і в нас були достовірні відомості про те, що він готує ще жорсткіший розгін. Я кілька місяців звертав його увагу на те, що він має проявляти стриманість у відносинах зі своїми громадянами, але в ту ніч, через три місяці після початку протестів, я сказав йому, що все скінчено. Настав час відкликати своїх бойовиків, і він пішов, – згадує Байден. – Я нагадав йому, що його єдиними реальними прибічниками були політичні покровителі і маніпулятори в Кремлі і що йому не варто очікувати, що російські друзі врятують його від цієї катастрофи. Я зазначив, що Янукович утратив довіру українського народу і що історія жорстоко покарає його, якщо він буде продовжувати вбивати людей. Принижений, Янукович утік з України наступного дня".

Янукович був президентом України з 25 лютого 2010 року. Він утік із Києва 22 лютого 2014 року в розпал масових багатотисячних протестів у країні.

22 лютого 2014 року Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Зараз екс-президент із сім'єю мешкає в Росії.