Адвокат Закревська про вирок фігуранту справи про вбивство журналіста Веремія: Дати умовне чуваку з двома судимостями – це щось

Закревська вважає, що у прокуратури є докази причетності Крисіна до вбивства Веремія
Скріншот: Громадське Телебачення / YouTube

Фігурант справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія Юрій Крисін, засуджений до умовного терміну, міг дістати до семи років ув'язнення, нагадала представник Адвокатської дорадчої групи, яка захищає інтереси сімей загиблих на Майдані, Євгенія Закревська.

Представник Адвокатської дорадчої групи, яка захищає інтереси сімей загиблих на Майдані, Євгенія Закревська обурена вироком фігуранту справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія Юрію Крисіну. Про це вона написала у Facebook.

Вона зазначила, що Шевченківський районний суд Києва не міг засудити Крисіна за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство), оскільки провадження ще у 2014 році перекваліфікувала Генеральна прокуратура України.

Закревська розповіла, що за версією прокуратури, "Крисін із "колегами" завдав битами кількох ударів Веремію і покинув місце злочину", а потім житель Горлівки Джалал Алієв "з особистих мотивів здійснив постріл, який убив журналіста".

За її словами, "на той момент у прокуратури були вже всі відео, при синхронізації яких абсолютно чітко видно послідовність і узгодженість дій нападників разом із Крисіним і тим, хто стріляв".

"Але навіть у межах висунутого обвинувачення за ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї. – "ГОРДОН") ("вишка" – від трьох до семи) дати умовне чуваку з двома судимостями: однією – погашеною, а іншою – не погашеною... Оскільки під час випробувального терміну він здійснює ще один злочин, за який його все ще паралельно судять... До того ж цей випробувальний термін почався й закінчився у проміжку між здійсненням злочину і вироком за цим процесом... Це щось...", – зазначила адвокат.

"Вести" пишуть, що восени 2015 року Крисіна затримали у справі про вимагання, а навесні 2016-го він у складі злочинної групи скоїв розбійний напад на автозаправку.

22 грудня рішенням Шевченківського райсуду Києва Крисін, будучи фігурантом справи про вбивство журналіста Веремія, дістав умовний термін.

Прокуратура планує подати апеляцію на рішення суду й добиватися для нього позбавлення волі терміном на шість років.

Журналіста газети "Вести" Веремія вбили під час Революції гідності – у ніч на 19 лютого 2014 року в центрі Києва. Журналіст повертався з роботи додому на таксі. Автомобіль зупинили тітушки, витягли пасажирів і стали бити їх битами. 

Веремія били троє чоловіків, один із них, на думку слідчих, – Крисін. Коли кореспондент вирвався і спробував утекти, у нього вистрілили (слідство вважає, що це зробив Алієв, він у розшуку). Журналіст помер у лікарні від утрати крові й одержаних травм.

Згідно з даними слідства, у кримінальному світі у Крисіна прізвисько Шафа, він понад 10 років живе в Києві і координує тітушок.

У серпні 2017 року прокурор Олексій Донський, який вів справу Крисіна, розповів "Цензор.НЕТ", що раніше його вже притягували до кримінальної відповідальності. "Він був підсудним у 2010 році. Але історія там дуже заплутана. Його спочатку притягували до кримінальної відповідальності за умисне вбивство. Потім статтю "умисне вбивство" було перекваліфіковано у "вбивство з необережності", і він дістав умовний термін", – повідомив Донський.