"Якщо людина більше не "слуга народу", вона буде замінена". Арахамія заявив, що крісло спікера Ради "фактично належить" монобільшості

Арахамія: Може, хтось нафантазував зараз, що спікер Ради це виборна якась посада. Так я нагадую – це просто фантазії
Фото: sluga-narodu.com
Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія 30 вересня в ефірі каналу "Україна 24" заявив, що чинного голову Верховної Ради Дмитра Разумкова делегувала на цю посаду монобільшість і його можуть замінити, якщо у нього "не збігаються думки" із фракцією.

"Я чув сьогодні у ЗМІ якісь закиди про те, що це нібито узурпація влади. Я всім нагадую, що це крісло спікера фактично належить "Слузі народу" станом на зараз", – сказав Арахамія.

Він зазначив, що Разумкова на цю посаду делегувала "Слуга народу", яка здобула права монобільшості.

"Це, може, хтось нафантазував зараз, що це виборна якась посада. Так я нагадую, це просто фантазії. Це просто делегована від "Слуги народу" людина. Якщо людина більше не "слуга народу", не збігаються в неї думки зі "Слугою народу", тоді вона просто буде замінена, як і інші посади, наприклад, у Кабінеті Міністрів, які ми плануємо обговорити цього тижня на нашій стратегічній сесії. Я вважаю, що не треба заради цього робити окреме ток-шоу", – сказав Арахамія.

Виборність посади голови парламенту прописано в регламенті Ради. Згідно зі ст. 69 регламенту, спікера вибирають із-поміж нардепів за пропозицією фракцій, депутатів. Також претендент на цю посаду може сам запропонувати свою кандидатуру.

Контекст:

Разумков став головою українського парламенту 29 серпня 2019 року. Із травня до грудня 2019 року він був головою пропрезидентської партії "Слуга народу", пройшов у Раду під першим номером її виборчого списку. До участі в парламентських виборах був політтехнологом, займався бізнесом.

У фракції "Слуга народу" і Разумкова є розбіжності щодо законопроєкту президента України Володимира Зеленського про деолігархізацію. Спікер, усупереч рішенню фракції, передав законопроєкт на експертизу до Венеціанської комісії до його розгляду у другому читанні.

В Офісі президента ситуацію, що склалася, назвали "світоглядним конфліктом" і не відкинули, що в нього втрутиться Зеленський. У фракції конфлікт із Разумковим назвали "складною виробничою ситуацією" і припустили можливість відставки спікера Ради.

Разумков каже, що у нього немає конфлікту з партією.

Разумков вважає, що реєстр олігархів має створювати незалежна комісія, а не Рада національної безпеки і оборони, як це передбачено в законопроєкті. Він подавав свої правки до законопроєкту. Венеціанська комісія прийняла звернення Разумкова, зазначивши, що розгляне його в середині грудня. Після того, як Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про олігархів, голова комісії Джанні Букіккіо попросив Зеленського надати схвалений Радою текст проєкту закону.

"Українська правда" з посиланням на джерела повідомляла, що 16 вересня Арахамія під час футбольного матчу в Києві домовлявся про голоси за відставку Разумкова з бізнесменом Ігорем Коломойським.

17 вересня Арахамія спростував цю інформацію.

30 вересня він звернувся до Разумкова від імені фракції "Слуга народу" з проханням видати підписні листи для збору підписів про відкликання голови парламенту. Листи за цим зверненням підготували, прессекретарка Разумкова повідомила, що їх можна забрати в апараті Ради. Арахамія подав ще одне таке саме звернення, але вже від себе особисто.

Разумков вважає, що Арахамія в цій ситуації "виконав завдання". Він не уточнював, чиє саме.

Прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров сказав, що глава держави до цього не причетний, а також що Зеленський і Разумков "спілкуються, стосунки в них нормальні".