Янукович вимагає, щоб суд забезпечив його особисту участь у слуханнях у справі Майдану – адвокат

У справі про державну зраду вирок щодо Януковича набув чинності
Фото: ЕРА
9 грудня в Печерському районному суді Києва відбудеться засідання, на якому розглянуть клопотання Офісу генпрокурора щодо обрання запобіжного заходу експрезиденту України Вікторові Януковичу у справі Євромайдану, повідомив його адвокат Віталій Сердюк. Президент-утікач вимагає забезпечити його участь у слуханнях і провести допит свідків.

Експрезидент України Віктор Янукович хоче особисто брати участь у засіданні Печерського районного суду Києва, на якому розглядатимуть клопотання Офісу генпрокурора про обрання йому запобіжного заходу у справі Євромайдану.

Про це адвокат Януковича Віталій Сердюк повідомив у Facebook.

"Віктор Янукович звернувся до Печерського райсуду з вимогою забезпечити його особисту участь у процесі, як уже зробив у цій справі Святошинський суд 2016 року (тоді Янукович виступав на засіданні за допомогою відеозв'язку. – "ГОРДОН"). Окрім того, до справи мать допустити й самих потерпілих", – написав Сердюк.

Він уточнив, що засідання суду розпочнеться 9 грудня о 14.45.

За його словами, Янукович хоче, щоб під час розгляду справи суд заслухав свідків.

"Для розкриття вбивств на Майдані, скоєних у лютому 2014 року, поряд з участю Віктора Януковича і потерпілих, необхідно публічно допитати свідків як із боку тодішньої влади, так і з боку Майдану", – заявив Сердюк.

Адвокат вважає, що потрібно допитати осіб, які працювали за часів Януковича:

  • експрем'єр-міністра України Миколу Азарова;
  • ексглаву Міністерства внутрішніх справ Віталія Захарченка;
  • екскерівника Служби безпеки Олександра Якименка.

Окрім того, він вважає необхідними свідчення лідерів Майдану – експрем'єр-міністра Арсенія Яценюка, п'ятого президента Петра Порошенка, колишнього спікера Верховної Ради, нардепа Андрія Парубія, екссекретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, колишнього генерального прокурора Юрія Луценка "та інших, які прийшли внаслідок подій до влади".

Також адвокат Януковича наполягає на участі у слуханнях екснардепа Давида Жванії, "який уже протягом кількох місяців просить прокуратуру заслухати його свідчення", так званих грузинських снайперів, активіста Євромайдану Івана Бубенчика та екснарепа Володимира Парасюка.

Янукович був президентом України із 25 лютого 2010 року. 22 лютого 2014 роки після трьох місяців протестів на Майдані Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю він проживає в Росії.

26 лютого 2014 року в Генпрокуратурі України заявили, що Януковичу, колишньому главі Адміністрації Президента Андрієві Клюєву, ексгенпрокурору Вікторові Пшонці, ексміністру внутрішніх справ Віталієві Захарченку та іншим особам оголошено про підозру у вчиненні умисних убивств під час проведення масових заходів у центрі Києва.

Януковича 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни й засудив до 13 років позбавлення волі.

У справі про розгін Майдану 18–20 лютого 2014 року Януковича заочно заарештував Печерський райсуд Києва у травні 2020-го. В Офісі генпрокурора повідомляли, що рішення суду про заочне взяття Януковича під варту дає право стороні обвинувачення розпочати процедуру екстрадиції. 16 листопада Київський апеляційний суд скасував заочний арешт президента-втікача.

В експрезидента залишається ще один заочний арешт, вирок, який набув чинності, та рішення суду про його затримання для обрання запобіжного заходу. Якщо він повернеться в Україну – його заарештують, підкреслили в Офісі генпрокурора 20 листопада.