Янукович заявив, що чув про "якусь спецгрупу" із 12 осіб, створену для замаху на Медведчука

Янукович: Не повинні спецслужби зрощуватися з радикалами і використовувати їх у політичних справах
Фото: EPA

Екс-президент України Віктор Янукович заявив, що до голови політради партії "За життя" Віктора Медведчука у нього ніколи не було симпатій.

Екс-президент України Віктор Янукович на прес-конференції у Москві 6 лютого заявив про нібито підготовку замаху на голову політради партії "За життя" Віктора Медведчука. Трансляцію вів канал "Россия 24" у YouTube.

Коли Янукович відповів на перше запитання, журналіст Павло Пчолкін попросив його відповісти на другу частину, яка звучала так: "Як ви прокоментуєте погрози на вашу адресу, щоб вас викрасти і таємно вивезти в Україну?"

Модератор додала: "Про замах..."

Янукович спочатку розповів про напад на нардепа від Опозиційного блоку Олександра Вілкула, якого облили зеленкою.

"Тепер лунають погрози на адресу Віктора Медведчука. Так, він відомий усім, давним-давно він у політиці. Хто як до нього ставиться – це, як кажуть, справа кожного. Але ми знаємо, от я особисто можу сказати, що у нього завжди була своя позиція щодо всіх питань, він її висловлював. Яке моє особисте ставлення до нього? Я дуже часто не погоджувався з його позицією. І тоді, коли я був президентом в Україні. Але я ж не давав нікому завдання йому рот заткнути, або щось із ним зробити, або влаштовувати якісь провокації. Тому, звісно, це все страшно. І це неприпустимо. Хоч нинішня влада і на кожному кроці говорить про демократичні принципи", – сказав екс-президент.

Пізніше модератор повернулася до запитання про Медведчука: "Ви згадували про замах на Медведчука, що є наміри організувати замах проти цього політичного діяча. У вас є якась конкретна інформація: хто про це говорив? Коли? Це якісь дані, які відомі СБУ?"

Янукович підкреслив, що до Медведчука у нього "ніколи не було особливих симпатій".

"Але в принципі це неприпустимо щодо будь-якого громадянина України. Має працювати закон. Не повинні спецслужби зрощуватися з радикалами і використовувати їх у політичних справах. У мене пройшла така інформація, я чув, що створено якусь спеціальну групу із 12 осіб, яка в цьому плані працює. Не знаю, тільки щодо Медведчука чи, може, і щодо інших, а, може, і щодо мене. Але така інформація є, і, я думаю, ви її теж читали", заявив він.

Медведчук є кумом президента Росії Володимира Путіна. Із 12 червня 2002 року до 21 січня 2005-го він очолював Адміністрацію Президента Леоніда Кучми. Із травня 2015 року Медведчук входив до складу підгрупи з гуманітарних питань у межах тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Підгрупа займається обміном утримуваними особами. Із грудня 2018 року Медведчук більше не бере участі в роботі контактної групи.

Політик заявляв, що не вважає Росію агресором, і зазначав, що визначення "Росія – країна-агресор" є "пропагандистським штампом, але ніяк не реальністю".

5 лютого 2019 року в Генпрокуратурі України повідомили про відкриття кримінального провадження проти Медведчука у зв'язку з можливою державною зрадою і сепаратизмом. Провадження відкрито за зверненням нардепа від "Народного фронту" Андрія Тетерука. У ГПУ наголосили, що заклики Медведчука створити "автономний регіон Донбас" допомагають Росії у проведенні підривної діяльності проти України.

Сам Медведчук заявив, що нормально реагує на відкриття провадження у Генпрокуратурі.