Яценюк – Фіцо: Ваші заяви – на руку Путіну. Якщо вони втіляться в життя, то виборів у Словаччині може не бути

Яценюк закликав Фіцо їхати на 9 травня в Київ, а не в Москву
Фото: Kyiv Security Forum / Х

Заяви прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо про наміри не допустити вступу України в НАТО й поїхати 9 травня у столицю країни-агресора РФ Москву можуть бути спрямовані на внутрішній електорат, однак обидві вони – антиукраїнські й антиєвропейські. Таку думку прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк висловив у Facebook 7 жовтня. 

Український політик звернувся до Фіцо у відповідь на зроблені 5 жовтня заяви словацького прем'єра про бажання відвідати Москву на 80-річчя перемоги у Другій світовій війні й про членство України в НАТО.

"Обидві заяви носять антиєвропейський та антиукраїнський характер, підривають безпеку вашої країни як члена НАТО, підривають єдність ЄС і грають на руку диктатору [Володимирові] Путіну й агресивній Росії, яка разом з Іраном, Північною Кореєю, ХАМАС, "Хезболлою" й за мовчазної згоди Китаю загрожують усьому вільному світу", – підкреслив він. 

Яценюк згадав, що за часів, коли він був прем'єром України, а Фіцо вдруге очолював словацький уряд, у відносинах двох країн були здобутки.

"Коли разом із вами я відкрив реверсне постачання газу до України, що знищило російську газову монополію в Україні. Коли ми разом боролися проти "Північного потоку – 2". Також ви не ветували низку рішень ЄС щодо підтримки України", – перерахував Яценюк. 

Він також зазначив, що вболівав за Фіцо після пережитого ним нападу. 

"Ваші заяви щодо дружби з Росією, напевно, спрямовані на ваш електорат. Але якщо вони втіляться в життя, то виборів у Словаччині може не бути, як не було в часи совєтської окупації. Подумайте над вашим спадком як досвідчений політик, що не вперше у владі. А на 8–9 травня приїжджайте до Києва. Бо саме українські фронти звільняли Словаччину від німецької окупаціі під час Другої світовоі війни", – підсумував Яценюк.

Контекст:

Фіцо, якого призначили на посаду прем'єра 25 жовтня 2023 року, заявляв, що у країни є "серйозніші проблеми, ніж питання України", й обіцяв, що його партія зробить усе можливе, щоб сприяти мирним переговорам, виступав "за нульову" військову допомогу Україні й проти нових антиросійських санкцій ЄС.

20 січня 2024 року Фіцо заявив, що потрібен "компроміс" із країною-агресором РФ щодо окупованих територій України, у МЗС тоді відповіли, що компромісів бути не може, а "без безпеки в Україні не буде безпеки ні у Словаччині, ні в Європі загалом". 

Водночас видання SME 29 вересня повідомило, що, попри погрози Фіцо не дати Україні "жодної кулі", Словаччина за час його прем'єрства не лише не зменшила, а й збільшила постачання зброї в Україну. ЗМІ заявив, що "уряд Фіцо насправді сприяв військовому експорту в більших обсягах, ніж обсяги за п'ять місяців попереднього перехідного уряду Людовіта Одора, якого чинний прем'єр-міністр звинувачував у "підтримці воєнного конфлікту".