Яценюк: Зеленському потрібно дуже серйозно готуватися до розмови з Байденом

Яценюк: Коли Росія напала на Україну, американці були першими, хто повстали разом з Україною проти Росії
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook
Експрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк упевнений, що хоча розмови лідерів України та США Володимира Зеленського і Джо Байдена не відбулося, але вона обов'язково буде.

Президенту України Володимирові Зеленському та його офісу необхідно серйозно готуватися до розмови з американським лідером Джо Байденом. Про це 30 березня в ефірі каналу "Україна 24" заявив експрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"У нас не так усе добре з друзями, і США є партнером і другом України. І те, що [радник президента США] Джейк Салліван провів розмову з [главою Офісу президента України] Єрмаком, – це добре. Узагалі Джейк Салліван був у Києві, ми зустрічалися, він був радником тоді ще віцепрезидента США Байдена, він добре знає про те, що таке Україна і які проблеми є в Україні", – зазначив він.

Яценюк підкреслив, що Салліван – не просто радник президента США, а радник президента США з питань нацбезпеки.

"В американській ієрархії це одна з ключових фігур, яка приймає і пропонує рішення президенту США щодо найбільш визначальних геополітичних речей. Він, до речі, з Ентоні Блінкеном, який є держсекретарем США, нещодавно проводив розмову з Китаєм. Це дуже вагома фігура", – додав експрем'єр.

Яценюк підкреслив, що, по-перше, наявність в України діалогу з американцями – це вже добре.

"Друге – поки що дзвінка із Зеленським і Байденом не відбулося, але він відбудеться. Третє – Зеленському і його адміністрації треба серйозно готуватися до цього дзвінка. Саме тому такі попередні розмови, які вже були з держсекретарем, міністром оборони і зараз радником із нацбезпеки, – це є дуже чіткі меседжі, що американці хочуть почути у відповідь від України", – зазначив він.

За словами Яценюка, перше, що влада США вже заявила під час спілкування з українською владою, – це те, що Штати підтримують територіальну цілісність України.

"Коли Росія напала на Україну, американці були першими, хто постали разом з Україною проти Росії. Вони були першими, хто ввели санкції як по Криму, так і по Донецьку та Луганську. Вони були першими, хто простягнули руку фінансової допомоги. Вони були першими, хто прислали в Україну військовослужбовців для того, щоб тренувати українське військо. Вони були першими, щоб постачати нелетальну і летальну зброю для української армії. Вони були першими для того, щоби сконцентрувати весь світ і європейців – тому що європейці інколи блудять у стосунках із Росією, надто сильний вплив РФ", – вважає експрем'єр.

Він упевнений, що саме завдяки американцям Україна зараз має можливість обороняти свою країну.

"Окрім української армії, ніхто Україну не захистить. Але саме американці дають можливість, щоб українська армія була ще сильнішою, щоб українськими вулицями не їздили російські танки. От для чого Україні потрібне партнерство зі США проти Росії", – підкреслив Яценюк.

29 березня відбулася телефонна розмова Саллівана і Єрмака, під час якої вони обговорили реформи в Україні, боротьбу з дезінформацією, питання територіальної цілісності України тощо.

Байден вступив на посаду президента США 20 січня. Його адміністрація послідовно підтримує Україну. Байден після інавгурації неодноразово висловлював свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема в розмові з президентом РФ Володимиром Путіним, на Мюнхенській конференції й у День спротиву окупації Криму.

Послідовно підтримує Україну і Блінкен. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба став одним із перших, із ким він провів переговори після вступу на посаду.

Після вступу на посаду Байден не телефонував Зеленському, але таку розмову готують, повідомляли у МЗС України та посольстві США.