Явлінський про участь у виборах президента РФ: Мені доведеться бути в компанії з фріками, ідіотами і блазнями

Явлінський підкреслив, що "цей режим і його майбутній політичний курс смертельно небезпечні для країни вже в найближчому майбутньому"
Фото: yabloko.ru

Російський опозиційний політик, засновник партії "Яблоко" Григорій Явлінський назвав вибори президента РФ "електоральним гелловіном".

Майже всі учасники виборів президента РФ є фріками, ідіотами і блазнями, написав російський опозиційний політик, засновник партії "Яблоко" Григорій Явлінський у колонці на сайті "Новой газеты".

"Я абсолютно впевнений у тому, що правда і правота на моєму боці. Заважають мені роздуми про відсотки і думка "тусівки". Але відсотки – це зброя режиму. А тусівка – значною мірою вільний або невільний автор і продукт режиму", – заявив політик, якого 22 грудня партія "Яблоко" висунула кандидатом у президенти.

Він додав, що чинний режим буде його "тиснути, принижувати, знищувати".

"Для нього моя правда смертельно небезпечна. Донбас – десятки тисяч жертв, Boeing, кримінал, злидні, поламані долі...; Чечня – друга війна; Дубровка; Беслан; Нємцов; Кадиров; Крим, Сирія, санкції; розгром економіки; тотальне невиконання обіцянок... Моя правда небезпечна переважно тим, що є інший шлях, тим, що я інший і є інші люди, і все це — альтернатива. Принижувати і знищувати мене режим буде за правду, тому що у правди своя сила, і вона не в масовках, ефірах та відсотках. Вона, сказана публічно, проникає в голови людей, спершу небагатьох, а потім поширюється..." – написав Явлінський.

Політик підкреслив, що "цей режим і його майбутній політичний курс смертельно небезпечні для країни вже в найближчому майбутньому".

Явлінський назвав вибори президента РФ "електоральним гелловіном". Він заявив, що йому "доведеться бути в компанії з фріками, ідіотами і блазнями, причому такими будуть майже всі учасники".

Політик додав, що його участь у виборах – це "боротьба за правду в умовах брехні, більшовизму й обскурантизму, боротьба зі справжньою та небезпечною політичної мафією, яка веде мою країну у прірву".

"Боротьба за правду не буває комфортною – за неї треба платити. Формальні приниження відсотками, образами, грубим тиском, липкою балаканиною тусівки – це і є моя плата", – заявив політик.

На його думку, участь у президентських виборах – "це така форма сучасного дисидентства в умовах сучасного жорсткого авторитарного/гібридного тоталітарного режиму, а також в умовах досить глибокої і серйозної кризи європейського Заходу".

Президентські вибори в РФ пройдуть 18 березня 2018 року. Чинний президент РФ Володимир Путін оголосив про намір балотуватися 6 грудня. Він піде на вибори як самовисуванець.

Кандидатами висунули Явлінського (партія "Яблоко"), журналістку Ксенію Собчак (партія "Гражданская инициатива") й опозиціонера Олексія Навального (висунули на зборах ініціативної групи).