Єхануров: Щоб потиснути Обамі руку, Янукович здав активований уран

Янукович зустрівся з Обамою у 2012 році
Фото: Obama White House Archived / Flickr

Експрем'єр-міністр (2005–2006), колишній міністр оборони (2007–2009) України Юрій Єхануров в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, що колишній президент України, який утік, Віктор Янукович ухвалив рішення про відмову України від високозбагаченого урану заради зустрічі з президентом США Бараком Обамою.

"Коли мене запитують про те, які в тебе претензії є до Януковича, у мене одна до нього претензія, найголовніша з тих 12 питань, які я йому залишав, коли здавав справи в Кабміні, – те, що він, коли став президентом, здав активований уран. Україна мала у двох точках активований уран. Нас тиснули з усіх боків міжнародні організації, щоб ми здали. Зі мною навіть був такий випадок, коли в Білому домі перед зустріччю з віцепрезидентом мені сказали: "Якщо ви зараз не підпишете, що ви віддаєте активований уран, то немає сенсу в зустрічі". Я сказав: "Тоді ми покидаємо Білий дім". На мене з посмішкою подивилися... Хлопці просто спробували. Не пройшло – не пройшло. Що сталося далі? Щоб потиснути руку Обамі, Янукович здав активований уран", – розповів Єхануров.

Про те, що Україна відмовиться від високозбагаченого урану, Янукович заявив у квітні 2010 року після участі в роботі саміту з питань ядерної безпеки, який відбувся у Вашингтоні, пише LB.ua. За два роки, 22 березня 2012 року, Міністерство закордонних справ України повідомило, що з країни вивезли весь високозбагачений уран.

"Таким кроком наша держава в черговий раз підтвердила свою багаторічну відданість справі ядерного роззброєння й нерозповсюдження і зробила практичний внесок у подальше зміцнення режиму нерозповсюдження, установленого Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", – ішлося в заяві, яку цитує ТСН.

Янукович зустрівся з Обамою 29 березня 2012 року в Сеулі, на саміті з ядерної безпеки.