"На жаль, не почули засудження від Ізраїлю". Єрмак прокоментував слова Путіна про єврейське походження Зеленського

Єрмак (на фото) зазначив, що очікує на реакцію Ізраїлю на слова Путіна про єврейство Зеленського
Фото: president.gov.ua
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак закликав уряд Ізраїлю засудити висловлювання президента країни-агресора РФ Володимира Путіна щодо єврейства президента України Володимира Зеленського. Про це Єрмак сказав ізраїльським журналістам на брифінгу 20 червня, його цитують The Jerusalem Post і The Times of Israel.

Виступаючи 16 червня в Санкт-Петербурзі (РФ) на економічному форумі, Путін сказав, що його неназвані "друзі-євреї" нібито називають Зеленського "не євреєм, а ганьбою єврейського народу".

Єрмак зазначив, що, у Києві, "на жаль, не почули засудження від ізраїльського уряду та його високопосадовців". Водночас глава ОПУ додав, що "очікує, що Ізраїль відреагує", вказавши, що "ці образливі слова сказала людина, визнана диктатором у всьому світі".

За словами Єрмака, якщо Путін "завдав шкоди єврейському президенту, це показує, що він може зашкодити й іншим євреям".

Глава ОПУ зазначив, що Зеленський не коментуватиме слів Путіна.

Контекст:

Зеленський сказав в інтерв'ю The Times of Israel у 2020 році, що народився у "звичайній радянській єврейській родині". Він розповідав, що троє братів його діда стали жертвами Голокосту – їх розстріляли нацисти. У 2022 році президент України очолив рейтинг найвпливовіших євреїв у світі, який склала ізраїльська газета The Jerusalem Post.

На слова Путіна про єврейство Зеленського з посиланням на "друзів-євреїв" відреагували і в Україні, і в Ізраїлі.

Головний рабин України Моше Реувен Асман заявив, що пишається президентом України.

Радянський дисидент, колишній віцепрем'єр-міністр і міністр у кількох урядах Ізраїлю Натан Щаранський написав, що євреї можуть пишатися, що представник їхнього народу "відіграє таку унікальну історичну роль у мобілізації не лише українського народу, а й усього вільного світу на захист нашого спільного майбутнього".

Український бізнесмен і меценат Віктор Пінчук заявив 16 червня, що він, єврей, чув лише позитивні відгуки про Зеленського від інших євреїв.

Такого нациста й расиста, як Путін, у РФ не було з часів тирана Івана Грозного, відреагував прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк. "Це класичний печерний антисемітизм", – додав політик.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук вимагає від уряду Ізраїлю засудити антисемітську заяву Путіна на адресу Зеленського, щоб уникнути дипломатичного інциденту.