Єрмак сподівається, що США можуть допомогти покласти край війні на Донбасі

Єрмак зазначив, що Байден знає Україну "краще, ніж будь-який інший президент США"
Фото: president.gov.ua
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак сподівається, що США можуть допомогти покласти край війні Росії з Україною. Про це він заявив у коментарі виданню Politico, яке опублікували 13 вересня.

Єрмак висловив переконання, що Росія спробує використати газогін "Північний потік – 2" як зброю, і "тоді ми подивимося, чи буде виконано взяті зобов'язання". Він додав, що українська сторона почула "дуже сильні запевнення американських друзів у тому, що вони насправді готові вжити дуже конкретних і дуже жорстких заходів у відповідь на будь-які майбутні акти агресії, які може здійснити Росія".

Він додав, що якби в нього запитали, чи не настав час вжити заходів проти "Північного потоку – 2", він "відповів би ствердно".

Єрмак також сказав, що зустріч президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена 1 вересня минула добре. Він зазначив, що Байден знає Україну "краще, ніж будь-який інший президент США".

За словами глави Офісу президента, він хотів би, щоб Байдена й Зеленського нагородили Нобелівською премією миру "за досягнення нашої найбільшої мети: покласти край цій війні і повернути наших співвітчизників і нашу територію".

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними Організації Об'єднаних Націй, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. людей.

Зеленський під час візиту до Сполучених Штатів говорив 1 вересня, що Україна розглядає кілька шляхів залучення США до нормандського формату. "Ми запросили США для участі в кількох моделях і думаємо, як правильно й безпечно зробити це для регіону", – зазначав глава держави.

Після зустрічі Зеленського і глави Білого дому Джо Байдена віцепрем'єр-міністерка України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомляла, що тепер питання Донбасу обговорюватимуть не тільки в нормандському, але й у ширшому форматі за участю США.

Заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд заявила 10 вересня, що Сполучені Штати готові взяти участь у нормандському форматі перемовин щодо врегулювання ситуації на Донбасі, а також у паралельному з ним процесі.