"ЄС надає великого значення своїм відносинам з Україною". Глава Євроради нагадав Зеленському про важливість реформ

Мішель і Зеленський обговорили, зокрема, європейську перспективу України
Фото: EPA
Глава Європейської ради Шарль Мішель підкреслив, що ЄС надає великого значення своїм відносинам з Україною, а реформи в ній дуже важливі. Про це він написав у своєму Twitter за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Вільнюсі.

"Підтримка суверенітету й територіальної цілісності України непохитна. Президенте України Володимиру Зеленський, реформи, що проводять у вашій країні, дуже важливі. Нас об'єднують наші демократичні цінності. ЄС надає великого значення своїм відносинам з Україною", – написав Мішель.

Зеленський 6–7 липня перебуває в Литві з робочим візитом. Він зустрівся з президентами Литви та Євроради, обговорив із ними концентрацію російських військ біля кордону України і європейську перспективу України, повідомляють на сторінці Офісу президента у Facebook.

Також Зеленський і Мішель обговорили підготовку до саміту Україна – ЄС, запланованого на 12 жовтня, і приділили увагу ініціативі "Асоційоване тріо", яку почали Україна, Грузія і Молдова, зазначили в Офісі президента.

Зеленський подякував Мішелю за готовність сприяти реалізації потенціалу співробітництва між ЄС та країнами, які уклали Угоду про асоціацію.

Політики погодили графік подальших контактів до кінця поточного року.

Контекст:

Курс України на членство в ЄС і НАТО закріплено в Конституції України.

Верховна Рада і Європарламент 16 вересня 2014 року синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності в повному обсязі.

6 жовтня 2020 року за підсумками саміту у Брюсселі Україна і Європейський союз домовилися про оновлення Угоди про асоціацію. Сторони очікують подальшого посилення економічної інтеграції та зближення регулювання в межах угоди в кількох сферах: цифровий ринок, захист довкілля, боротьба зі змінами клімату, фінансове співробітництво.

У березні 2021 року Зеленський заявив, що Україна сформує коаліцію країн-лобістів для вступу в ЄС.