Кабмін схвалив і передав на затвердження Верховній Раді законопроект про загальну середню освіту

Документ Кабмін передав у Верховну Раду
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ухвалити закон про загальну середню освіту, який містить три моделі навчання для дітей із сімей національних меншин.

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект "Про загальну середню освіту" і передав його до Верховної Ради на затвердження. Про це сьогодні під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Законопроект, зокрема, пропонує створення індивідуального навчання для дітей, які цього потребують, а також можливість вибирати предмети в школі і три моделі навчання для дітей із сімей національних меншин.

У Міністерстві освіти запропонували збільшити кількість годин вивчення державної мови залежно від середовища проживання учнів та запровадити окрему програму захисту національної мовної ідентичності представників нацменшин.

Крім того, законопроект передбачає педагогічну автономію для вчителів.

У документі йдеться про безліч нововведень з адміністрування сфери середньої освіти, оплати праці та методів навчання, що ґрунтуються на законі України "Про освіту".

Закон "Про освіту" у другому читанні та в цілому було ухвалено . Президент Петро Порошенко підписав його 25 вересня. Згідно з нормами цього документа, розширюється використання державної мови у шкільному навчанні.

Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні. Занепокоєння стосовно статті про мову в цьому законі висловлювали також у Молдові, Польщі, Росії, Болгарії та Греції.

Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні через претензії до українського закону "Про освіту".

Міністр освіти Лілія Гриневич у 2017 році говорила, що в законі про загальну середню освіту мовну статтю буде уточнено.