Кабмін України затвердив перелік із 26 родовищ із копалинами стратегічного значення

Копалини мають значення, зокрема для обороноздатності країни, зазначили в Кабміні
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook
Кабінет Міністрів України на засіданні 14 лютого затвердив перелік стратегічно важливих корисних копалин, у розроблення яких залучатимуть інвестиції. Про це 15 лютого проінформував сайт уряду.

"Кабінет Міністрів затвердив перелік родовищ корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки й обороноздатності держави і надаватимуть у користування шляхом проведення конкурсів на укладення угод про розподіл продукції", – ідеться в повідомленні.

Постанову, яка "сприятиме залученню інвестицій у добувну галузь, а також забезпечить захист стратегічних інтересів України, зокрема у сфері оборони та безпеки", ухвалили "на виконання" рішення Ради нацбезпеки і оборони України.

"Затверджений урядом перелік ділянок надр, які мають стратегічне значення, містить п'ять корисних копалин: ванадієві, літієві, титанові, уранові руди й сіль калійну. Саме на родовища із цими стратегічними матеріалами [...] можуть бути укладені угоди", – пояснили в Кабміні.

В уряді наголосили, що зазначені копалини є критично важливими не лише для України, а й для її головних партнерів, зокрема США та Євросоюзу.

"Перелік не є вичерпним, рішення передбачає його щорічну актуалізацію", – наголосили в Кабміні.

У промові, виголошеній на засіданні прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, також згадували про це.

"Уряд ухвалює список таких копалин, а також родовищ, де їх видобувають. Ідеться про ванадій, літій, титан, уран і сіль. 26 родовищ будуть надаватися у користування на умовах угод про розподіл продукції. Це створить широкі можливості інвестору в реалізації проєкту, а держава отримає свою частину, яка буде використана для розвитку української економіки", – сказав він.