Кабмін заблокував допомогу Києва для будівництва додаткових укріплень у Чернігові – секретар Київради

Спочатку Міністерство фінансів погодило виділення коштів, але потім відкликало своє рішення
Фото: depositphotos.com

Уряд перешкодив переданню допомоги від Києва Чернігову на зведення додаткових фортифікаційних споруд, тим самим ускладнюючи захист міст від російського наступу і взаємодопомогу між ними. Про це заявив у Facebook секретар Київради Володимир Бондаренко.

"Центральна влада заблокувала 25 млн грн від Києва Чернігову на відновлення й будівництво фортифікацій. Чиновники в буквальному сенсі слова заблокували містам можливість оборонятися від наступу Росії й допомагати одне одному. Удуматись: під час великої війни, якої в Європі не було майже 80 років, чиняться перешкоди містам, які просять дати можливість будувати фортифікації й укріплення. І в той же час на заставці Міністерство фінансів України міститься слоган: "Разом до перемоги!" Лицемірство, як воно є..." – написав Бондаренко.

Він пояснив, що 17 травня виконувач обовʼязки міського голови Чернігова Олександр Ломако звернувся до громади Києва з проханням виділити 25 млн грн на фортифікаційні роботи в Чернігівській області. Міський голова Києва Віталій Кличко підтримав цю ініціативу, оскільки розумів, що це може бути напрямком можливого удару агресора по Києву. Спочатку Міністерство фінансів погодило виділення коштів, але потім відкликало своє рішення. Він підкреслив, що громади змушені знаходити способи обійти перепони замість отримання допомоги від центральної влади.

"Уряд уже не вважає загрозою наступ росіян? Дуже нагадує ситуацію початку 2022 року, коли Київ ще до вторгнення розпочав формування ТрО, а опоненти глузували й називали нас панікерами. Наглузувалися... Замість того, щоб спільними зусиллями боротися з ворогом, Київська міська рада змушена повсякчас виймати палиці з коліс і шукати можливості, як в законний спосіб обійти перепони", – підкреслив Бондаренко.

Ломако повідомив, що військові попросили побудувати додаткові фортифікації, проте у міста немає на це коштів.

"На запит військового керівництва Чернігів потребує укріплення фортифікаційних споруд біля міста. Із бюджетом зараз складно, 800 млн ПДФО вилучила держава. Вилучили в міст кошти, а тепер ще й заборонили отримувати допомогу на будівництво укріплень. Уявіть рівень цинізму політиканів! Між безпекою цілого регіону і дрібними політичними ревнощами чиновники обрали політику", – заявив Ломако.

Під час травневої сесії Київради Ломако звернувся до столичних депутатів і громади Києва з проханням про допомогу у зміцненні фортифікацій навколо Чернігова. Кличко тоді доручив вирішити це питання, наголошуючи на важливості захисту Києва з півночі.