Кабмін зняв обмеження на отримання землі учасниками АТО

Учасники АТО можуть отримати від держави до 2 га землі
Фото: Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру / Facebook

Рішення Кабінету Міністрів України закріплює першочерговість забезпечення земельними ділянками учасників бойових дій у зоні АТО.

Кабінет Міністрів України на сьогоднішньому засіданні забезпечив "максимально широкий доступ" до отримання земельних ділянок учасниками конфлікту в зоні антитерористичної операції на Донбасі. Про це повідомляє Держслужба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Рішення уряду закріплює першочерговість забезпечення землею учасників АТО незалежно від площі земельних ділянок, права оренди на які було продано.

У Держгеокадастрі повідомили, що зараз безкоштовно може бути передано не більше ніж 25% від площі ділянок, реалізованих на відкритих торгах за попередній звітний період.

Постанова Кабміну набуде чинності після її публікації.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що важливо не допустити спекуляцій на статусі учасників АТО і використання їх для проведення операцій із землею.

Уперше про виділення землі учасникам АТО було заявлено в червні 2014 року. Ділянку площею до 2 га для ведення особистого господарства ветерани війни на Донбасі можуть отримати в будь-якому регіоні України, де є земля сільськогосподарського призначення. Звернення військовослужбовців розглядають першочергово.

Агентство "Інтерфакс-Україна" інформувало, що в першому півріччі 2017 року учасники АТО отримали 12,19 тис. земельних ділянок загальною площею 16,86 тис. га.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.