Кальюлайд: Із Грузією у 2008-му та Кримом у 2014 році навіть якщо реакція була дещо сильнішою, вона була надто слабка, щоб навчити

Реакція на дії Росії була слабкою, вважає Кальюлайд
Фото: ЕРА

Агресія Росії проти Грузії та України у 2008-му та 2014 році не дістала належної реакції Заходу, і це могло стати причиною повномасштабної війни проти України у 2022 році. Таку думку в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловила експрезидентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Про це заговорили після запитання журналіста, чи розуміла політикиня, "що рано чи пізно ця повномасштабна війна почнеться".

"І так, і ні. У якомусь сенсі ми думали, оскільки відповідь західного світу на російську агресію 2008-го року в Грузії була дуже слабкою. Ми показали собі й [президенту Росії Путіну] Володимиру Володимировичу, що ми не ведемо переговори про міжнародний світовий порядок. Якщо ти дієш, ми не реагуємо. Це почалося в Грузії 2008 року й було далі з Кримом 2014-го", – відповіла вона.

За словами експрезидентки, "навіть якщо реакція була дещо сильнішою, вона була надто слабка, щоб навчити".

"Я навіть можу собі уявити обговорення [міністра оборони Росії Сергія] Шойгу та [глави МЗС РФ Сергія] Лаврова перед подіями в Криму. Мовляв, ми маємо діяти, інакше вони вислизнуть зі сфери нашого впливу. І Лавров сказав би: "Нізащо, бо будуть величезні дипломатичні наслідки". І Шойгу відповів би: "Ти що, жартуєш? Після Грузії нічого не було. Вони просто прийняли це", – пояснила Кальюлайд.

Вона наголосила, що вважала "технічно неможливим", що Росія вторгнеться в Україну за умов, коли на кордоні було "лише 170 тис. солдатів" РФ. Кальюлайд аргументувала це тим, що для утримання столиці Чечні Грозного російським солдатам знадобилося 70 тис. людей.

"Але якщо поглянути на послідовність подій, це логічно", – вважає експрезидентка Естонії.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

У серпні 2008 року розпочався збройний конфлікт між Росією та Грузією. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше незалежність Південної Осетії та Абхазії визнали Росія, Нікарагуа, Венесуела та Науру.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Росії не визнали Україна та більшість країн світу.

24 лютого 2022 року Росія повномасштабно вторглася в Україну.