Керівники п'яти облпрокуратур і глава військової прокуратури півдня України написали заяви про звільнення

В Офісі генпрокурора повідомили, що всі прокурори, які звільняються, отримували підвищені пенсії за вислугу років
Фото: radiosvoboda.org

Керівники п'яти обласних прокуратур і глава однієї зі спеціалізованих написали заяви про звільнення після скандалу з виплатами пенсій за інвалідністю прокурорам. Про це генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив 25 жовтня, його заяву цитує пресслужба Офісу генпрокурора. 

За словами Костіна, звільнитися вирішили керівники Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур і спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону. 

"Усі вони отримували підвищені пенсії у зв’язку з вислугою років, призначені за рішенням суду", – зазначив генпрокурор. 

За його словами, зараз триває службове розслідування щодо правомірності набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю та нарахування їм пенсійних виплат.

"Крім цього, Рада прокурорів підтримала внесення змін до закону України "Про прокуратуру", які покликані унеможливити для прокурорів отримання пенсій одночасно із заробітною платою. Згідно із цими пропозиціями, виплата пенсії за вислугу років прокурорам буде здійснюватися лише після їхнього звільнення з роботи. Тобто за принципом: або зарплата, або пенсія. Відповідні напрацювання будуть передані суб’єкту законодавчої ініціативи", – додав генпрокурор. 

Також сьогодні, як повідомив Костін, в Офісі генерального прокурора відбулося перше засідання незалежної комісії з добору кандидатів для внесення до кадрового резерву на заміщення керівних посад в обласних і окружних прокуратурах.

"Я ініціював створення цієї комісії, щоб підвищити прозорість процесу призначення на такі посади. Це один з перших елементів комплексної HR-реформи органів прокуратури, започаткованої в липні цього року. Комісія буде оцінювати професійні якості та репутацію кандидатів", – розповів він.

Контекст:

Сам Костін заявив, що має піти у відставку, ще 22 жовтня. Він зробив це після засідання РНБО, присвяченого ситуації з порушеннями у МСЕК. За словами генпрокурора, перевірка встановила "багато ганебних фактів зловживань", зокрема в системі органів прокуратури. 

Скандал навколо МСЕК спалахнув на початку жовтня. Тоді за підозрою в незаконному збагаченні затримали й заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу, в якої під час обшуку виявили $6 млн, а пізніше стало відомо про масове оформлення інвалідностей прокурорами Хмельницької області, до чого, за даними журналістів, може бути причетна Крупа.

20 жовтня в Офісі генпрокурора повідомили про проведення масштабного службового розслідування щодо керівників прокуратур, які, ймовірно, отримують пенсії через фальшиву інвалідність. Журналісти й антикорупціонери виявили, що і в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності. 

За даними СБУ, протягом 2024 року скасували понад 4 тис. фіктивних висновків про інвалідність, 64 посадовці МСЕК дістали підозри.