Кириленко заявив, що Україні потрібен новий закон про мову

Кириленко: Українські квоти на радіо пробили шлях квотам на телебаченні
Фото: kmu.gov.ua

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко привітав українізацію телеефіру та сказав, що наступним етапом має бути новий закон про мову, "щоб квотувалось іноземне, а не українське".

Після того як Верховна Рада України ухвалила закон про мовні квоти на телебаченні, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що наступним кроком має стати новий закон про мову. Про це він написав у Тwitter.

"Українські квоти на радіо пробили шлях квотам на телебаченні! Наступним етапом повинен стати новий закон про мову, щоб квотувалось іноземне, а не українське", – підкреслив він.

Сьогодні Верховна Рада у другому читанні і в цілому ухвалила законопроект №5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації". Він передбачає, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач і фільмів українською мовою має становити не менше ніж 75%, а для телерадіоорганізацій регіональної та місцевої категорій – не менше ніж 50%.

Сюмар заявляла, що за невиконання норм закону штраф для телекомпаній становитиме 5% від ліцензійного збору. Також закон передбачає перехідний період, який дасть каналам можливість адаптуватися.

9 березня президент України Петро Порошенко запропонував увести квоти на українську мову в ефірі телеканалів. Він зазначив, що наявність державної мови на телебаченні "неприпустимо низька".

16 березня Верховна Рада взяла законопроект №5313 за основу.

У листопаді минулого року набув чинності аналогічний закон, що стосується радіо. Він зобов'язує радіостанції виділяти частину ефірного часу для пісень українською мовою. Протягом першого року з моменту набуття чинності документа квота на українськомовні пісні становитиме 25%, протягом другого – 30%, із третього – 35%.